Zátoka sviní

Zažil jsem už při rozhovorech v televizích a radiích leccos. Nic se však nedá srovnat s tím, co mi v České televizi v pořadu Naostro (2. 12. 2001, ČT1) nachystal redaktor Milan Šíma. Píšu o tom v knize Ukradená televize v kapitolách TV3: Když dva dělají totéž, není to totéž a Novináři všech zemí, spojte se! v článku Pátá kolona.

Tady je několik citací: 

... Milan Šíma mi 11 krát během pětatřiceti minut položil otázku, zda cítím vinu za stockholmskou arbitráž, přestože jsem mu odpověděl hned napoprvé. Další z hostů, jak jeho kamarád Jiří Hrabovský, v té době mediální zástupce TV3, tak Jan Vávra z ČNTS,  byli evidentně nadmíru spokojeni. Hned poté, co ve studiu zhasla světla, jsem se Šímy otázal, kolik za tuhle prasárnu dostal. Měl jsem se zeptat ještě v přímém přenosu...

... Díky pánům Jiřímu Hrabovskému a Milanu Šímovi se také poprvé v televizní historii uskutečnila píárová akce v podobě teatrálního vypnutí jedné televize (TV3) v přímém přenosu jiné televize (ČT). Pánové, kteří se velmi dobře znají z dob, kdy oba byli redaktory komunistické Československé televize, to sesynchronizovali do Šímova diskusního pořadu Naostro, ve kterém jsem byl hlavním hostem a Hrabovský jedním z oponentů. Namísto normálního programu TV 3 naskočil na obrazovce titulek, který evokoval „černou obrazovku“ z doby krize ČT a svaloval vinu na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Jen tak mimochodem – za tuhle prasárnu by v normálních poměrech byl odpovědný redaktor nejen okamžitě vykázán z veřejnoprávní obrazovky, nýbrž i navěky ze světa slušných novinářů. V našem mediálním Kocourkově někteří novináři Šímovi dokonce tleskali (viz článek Pátá kolona v kapitole Novináři všech zemi, spojte se!).

Rada pro vysílání tehdy poslala oficiální stížnost generálnímu řediteli České televize:

Vážený pane generální řediteli,

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se důrazně ohrazuje proti způsobu, jakým moderátor Milan Šíma vedl pořad Naostro vysílaný na ČT 1 dne 2. 12. 2001, jehož hostem byl místopředseda Rady Mgr. Petr Štěpánek.

Moderátor podobného pořadu musí vystupovat nestranně, objektivně a vyváženě, a nikoli jako evidentní spojenec jedné strany názorového sporu. Minimální informační přínos pořadu pak byl způsoben skutečností, že moderátor prakticky neumožnil svému hostu odpovídat na otázky.

Rada se rovněž pozastavuje nad tím, že „vypnutí“ vysílání TV3 téměř v přímém přenosu České televize, se stěží mohlo odehrát bez součinnosti s moderátorem M. Šímou, čímž je ČT vystavena podezření ze spolupráce s PR agenturou, zastupující právě TV 3, a. s.

S pozdravem

Ing. Martin Muchka,
předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Manipulace, kterou Milan Šíma na obrazovce veřejnoprávní České televize zorganizoval, se mi s odstupem času jeví ještě obludnější a zákeřnější než před lety. A to proto, že už známe výsledek arbitráže ve věci TV3. Šlo o 2 miliardy korun a kvůli takové sumě jsou lidé ochotni udělat leccos. Česká republika v arbitráži zvítězila a do značné míry tomu napomohlo právě moje svědectví.

Tady je několik odkazů k tématu vítězné arbitráže:

Tisková konference k arbitráži o TV3
Nedělní videorozhovor
DigiZone: K výhře ČR v arbitráži ohledně TV3 pomohlo klíčové svědectví
Arbitráž o TV3: Doporučená četba pro mediální novináře

(foto: Štěpán Kotrba, Britské listy)

Aktualizováno ( Sobota, 25 Červenec 2009 10:20 )