Napsali o mně

Praha - Koncesionářské poplatky za rozhlas a televizi jsou skrytá daň, která nejvíce dopadá na lidi s nižšími příjmy, a měly by se zrušit. Na tiskové konferenci nevládní organizace eStat.cz to dnes řekl Petr Štěpánek, bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a současný člen Rady Českého telekomunikačního úřadu. Ten stanul v čele skupiny eStatu, která má vypracovat analýzu mediálního prostředí.

Koncesionářské poplatky byly podle Štěpánka odůvodnitelné dříve. V současnosti je to skrytá daň, která navíc popírá koncept rovné daně zavedený před časem v ČR. "V poměru k čistému příjmu platí nejvíce ti chudí," řekl Štěpánek. České domácnosti platí za rozhlas 45 korun a za televizi 135 korun měsíčně.

Koncesionářské poplatky by se podle něj měly zrušit a veřejnoprávní média by se měla financovat ze státního rozpočtu. "Znamenalo by to, že by se všichni podíleli na placení televize podle míry svého příjmu," řekl Štěpánek. Výtky, že by v tom případě mohla být omezena nezávislost Českého rozhlasu a České televize, jsou podle něj neoprávněné. Poukázal na to, že by podle této logiky nebyly nezávislé ani soudy či policie, které také dostávají peníze ze státního rozpočtu.

Nevládní organizace eStat.cz, které předsedá Edvard Kožušník blízký ODS, také v rámci svých vizí regulace mediálního prostředí navrhla zrušení reklamy ve veřejnoprávních médiích, sloučení Českého rozhlasu (ČRo) a České televize (ČT) a privatizaci České tiskové kanceláře.

Česká republika by se podle Štěpánka při sloučení ČRo a ČT do jedné instituce mohla inspirovat na Slovensku, kde se veřejnoprávní televize a rozhlas sloučily na počátku letošního roku. Spousta věcí v činnosti obou institucí se totiž podle něj dubluje, například právě výběr koncesionářských poplatků.

Spojení ČRo a ČT do jedné instituce by ovšem bylo zásadní změnou, kterou by musel podporovat široký politický a společenský konsensus, poznamenal eStat.cz. Prvním krokem by podle něj mělo být sestavení skupiny ekonomů a mediálních specialistů, kteří vyhodnotí všechna pro i proti a především vyčíslí možné finanční úspory.

Originál ZDE