Napsali o mně
Hradec Králové - Na pultech knihkupectví se objevilo druhé vydání vzpomínkové knihy Petra Štěpánka Na všechno buď připraven. Příběh Štěpánkova přítele Lubomíra Školouda - kreslíře, skauta, politického vězně a nesmírně moudrého chlapíka se smyslem pro drsný humor – přichází za čtenáři už ve druhém vydání.

Trest pro skauta

„Bylo mu dvacet let, když si v roce 1950 v největší síni dnešního Krajského soudu v Hradci Králové vyslechl návrh na trest smrti. Nakonec z toho bylo „jenom“ čtrnáct let. Spolu s několika kamarády totiž v predvečer krajské konference KSČ umístil na dveře stranické propagační prodejny petardu a odpálil ji. Nikomu se samozřejmě nic nestalo, ale o to vůbec nešlo. Ve skutečnosti totiž nebyl souzen on a jeho přátelé, nýbrž skauting jako organizace. A skautování miloval nade vše a nechtěl se ho vzdát. To byla jeho největší vina,” říká nejstručnější verzi příběhu Lubomíra Školouda, který zemřel před deseti lety, Petr Štěpánek.

„Pak to šlo v rychlém sledu: Pankrác, jáchymovský koncentrák, první útěk a dopadení, při kterém jej doslova rozstříleli a které přežil snad jen zázrakem,” dodává v předmluvě k druhému vydání knihy Na všechno buď připraven autor. „Dostal dalších sedmnáct let trestu navíc. Následovaly Bory, Valdice a jako konečná nejtvrdší komunistický kriminál v Leopoldově. Ani tam ho ale nepokořili. Při první příležitosti utekl znova. V krutých zimních podmínkách však neměl šanci. Dostal dalších pět let. Celkem mu komunistický režim uštědřil třicet šest let trestu. Všechno špatné je ale k něčemu dobré. Tenhle vyučený elektrikář se ve vězeních padesátých let pohyboval v té nejlepší společnosti. Mezi anglickými letci, vysokým klérem, universitními  profesory, věhlasnými politiky i obyčejnými mukly „vystudoval“ svoji životní univerzitu. V roce 1964 jej pustili...”

Hrdina ilustrátorem

„Lubomír Školoud byl mimo jiné vynikajícím kreslířem,” pokračuje ve vzpomínkách na svého dávného skautského vedoucího a později přítele Petr Štěpánek. „Odtud byl jenom krůček k nápadu, aby k příběhu, který jsem si dovolil sepsat, připojil svoje ilustrace. Mel velkou praxi: vedle toho, že od nepaměti ilustroval všechny naše skautské kroniky, kreslil pak i v kriminále. Jeho kreslený humor zdobil dokonce ilegální leopoldovské vězeňské noviny. Myslím, že mu tahle schopnost do určité míry zachovala duševní zdraví během těch nekonečných let za katrem komunistického kriminálu.”

Zima, hlad a sranda

Těmito slovy prý lze podle Lubomíra Školouda charakterizovat vězení: všudypřítomná zima, věčný hlad a sranda, která dovolí přežít. Právě osobní síla, schopnost nepropadnout bezmocnosti a také životní moudrost a postoje takzvaného obyčejného člověka jsou podle Petra Štěpánka to nejdůležitější, co chtěl v knize o svém příteli ukázat.

„Měl jsem privilegium být jeho přítelem. Prožil jsem s ním spoustu let jak ve skautu jako dítě, tak už jako dospělý chlap, který měl to štěstí být u spousty neuvěřitelných příhod, které vám život nadělí jen ve společnosti výjimečného člověka,” pokračuje Petr Štěpánek. „Podobné knihy a zpovědi většinou píšou intelektuálové. „Školoud nebyl intelektuál – a o to silnější mi právě připadá vyprávění o jeho životním osudu a způsobech, díky kterým přežil i to, co by jiného možná zabilo. Věřím, že se lidé rádi vrátí k jeho příběhu i podruhé, po devatenácti letech od jeho prvního vydání.”

Dokumentární podobu příběhu Lubomíra Školouda, jejímž autorem je rovněž Petr Štěpánek, můžete vidět v sobotu 19. listopadu od 23 hodin na programu ČT2.

Ivana Fričová

(Deník, 14. 11. 2011, foto: Deník / David Taneček)

Originál článku ZDE.

Další fotky z galerie denik.cz naleznete ZDE.