Napsali o mně
Praha – Více než 80 procent obyvatel Česka je pro zrušení koncesionářských rozhlasových a televizních poplatků, takřka osm z deseti lidí je pro spojení České televize, Českého rozhlasu a České tiskové kanceláře do jedné organizace. Vyplývá to z průzkumu, který na dnešní tiskové konferenci prezentovala nevládní organizace eStat.cz, která zrušení poplatků a sloučení veřejnoprávních médií podporuje.

Pro zrušení poplatků se v vyslovilo 84 procent lidí, přičemž 78 procent je nakloněno tomu, aby veřejnoprávní média byla financována přímo ze státního rozpočtu. Pro sloučení veřejnoprávních médií je 77 procent lidí, 82 procent by si nepřálo zrušení ČT a ČRo.
 
Průzkum provedla na přelomu letošního května a června společnost Ipsos Tambor na vzorku 500 lidí ve věku 15 až 65 let.
 
„V rámci zefektivnění navrhujeme spojení ČT a ČRo,“ podotkl mediální expert eStat.cz Petr Štěpánek, podle něhož by takovéto sloučení ušetřilo až třetinu ročních nákladů. Následně by prý bylo logické přičlenění ČTK do jedné jediné veřejnoprávní instituce. Štěpánek zároveň podotkl, že organizace je zastáncem veřejnoprávních médií, jejichž význam v době bulvarizace komerčních médií roste.
 
Koncesionářské poplatky jsou podle Štěpánka neefektivní, neracionální a zároveň asociální, neboť v poměru k příjmu nejvíce dopadají na nejchudší občany a jsou vlastně degresivní daní. Navíc prý není pravda, že by zaručovaly nezávislost institucí. Tu daleko více ovlivňuje personální obsazení veřejnoprávních médií a to, zda si tito zaměstnanci dokážou svou nezávislost uchovat.


13. 7. 2012

Zdroj: ČTK

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro otevření publikace Efektivní média veřejné služby klikněte na titulek nebo na obrázek.

 

Originál článku ZDE