Napsali o mně
Odliv voličů od ODS má jasné vysvětlení. Nevysvětlitelné odchýlení od původních pravicových ideálů díky přílišným koaličním ústupkům. V otevřeném dopise členům ODS to uvádí stranické buňky z Královéhradecka. Předseda hořického sdružení strany Ivan Doležal pak ParlametnímListům.cz pohnutky k sepsání dokumentu blíže vysvětluje.

Nespokojenost se směřováním ODS pod současným vedením vyjádřila další část strany z Královéhradeckého kraje. Poté, co oblastní sněm v Rychnově nad Kněžnou vyzval Petra Nečase, aby se v zájmu ODS už znovu neucházel o post předsedy, přišlo s kritikou stranického vedení i oblastní sdružení v Jičíně a místní sdružení v Hořicích.

To rozeslalo všem občanským demokratům dopis, v němž burcují k důslednému dodržování původních idejí strany, které byly zobchodovány za ministerské posty. Každý další koaliční ústupek ze základních postulátů však podle nich vede k výrazné ztrátě voličské podpory.

ODS ničí virus klientelismu

„V posledních době stále více cítíme, že zásadní ideje, k nimž se hlásíme a na nichž stojí konzervativní pravicová politika, stále více mizí pod tlakem zájmových skupin, mediokratů a silných jednotlivců, kteří v ní šíří vir klientelismu,“ píše se v otevřeném dopise.

V něm dále konstatují, že ODS sice v posledních dvou volebních obdobích vládne, je ale stále pod větším tlakem koaličních partnerů. „Tato pozice je začarovaným kruhem. Čím více ustupujeme koaličním partnerům, tím více voličů ztrácíme. Tento negativní trend musíme zastavit. Proto se přestaňme podílet na kompromisech moci a už nikdy nevyměňujme vládní a další křesla za náš program!“ vyzývají rázně.

„Nečasi, už nekandiduj!“

Občanští demokraté nyní navíc zřetelně vzkázali premiérovi a šéfovi strany Petru Nečasovi, že ho za předsedu nechtějí. Regionální sněm ODS v Královéhradeckém kraji Nečase podpořil jen pětadvaceti hlasy z dvaašedesáti.

Místopředseda ODS v Královéhradeckém kraji a zakládající člen strany Petr Štěpánek však, přestože by si to přál, nevěří, že víkendový volební kongres v Brně najde odvahu k tomu, aby do vedení strany poslal lidi, kteří budou původní pravicové ideály hájit.

„V rychnovské ODS proběhla dlouhá a poctivá diskuse. Přestože mám na věc silný názor, záměrně jsem coby nejvýše postavený člen z oblasti mluvil jako poslední, abych nikoho neovlivňoval. Petra Nečase nepodpořil nikdo,“ řekl Štěpánek ParlamentnímListům.cz.

Lidí do vedení je prý dost. Kubera, Fuksa, Chalupa…

Nečasovi podporovatelé podle jeho slov obvykle argumentují, že když není v nabídce nikdo jiný, musí to být dál Nečas. To ale Petr Štěpánek považuje za smrtící úvahu.

Nedostatkem kvalitních politiků podle něho ODS určitě netrpí. „Kubera, Tošenovský, Fuksa, Koukal, Kožušník, Zahradil, Vlasák, Černochová, Chalupa,“ jmenoval příklady těch, kteří by mohli ODS znovu postavit na nohy. „Těch lidí je určitě dost. Jen musí někdo najít odvahu pozvednout prapor,“ doplňuje pro server ParlamentníchListů.cz.

Radim Panenka

30. 10. 2012

Originál článku ZDE