Napsali o mně

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová pojala předvolební kampaň velmi svérázným způsobem. Snad nemine den, aby se v nějakém svém vystoupení či rozhovoru neopomněla vymezit vůči Václavu Klausovi. Věří snad tato ctihodná dáma tomu, že kopance do otce zakladatele pomohou odvrátit volební výprask? Nebo je za vším jen uražená ješitnost? Do hlavy volební jedničce ODS nevidíme. Ale Občanská demokratická strana není jen Miroslava Němcová. Nebo mám věřit tomu, že to, co paní Němcová v posledních dnech pustila do světa, je názorem celé ODS?

Svým způsobem jsem chápal nevraživost vedení ODS k výrokům Václava Klause. Kuba, Němcová, Pospíšil a další žijí v iluzi, že reprezentují novou ODS, která má právo zůstat nejsilnější pravicovou stranou v zemi. Václav Klaus si myslí opak. Obě strany rozsoudí až volební výsledek. Pro co však pochopení nemám, jsou slova paní místopředsedkyně na adresu bývalého prezidenta republiky.

Miroslava Němcová tento týden prohlásila, že Klaus už v ODS nikoho nemá. Paní Němcová prý nezaznamenala nikoho, kdo by se teď v ODS za Klause postavil. A zřejmě má pravdu. Žádný člen Občanské demokratické strany veřejně nevystoupil a neřekl, že s názorem “Mirky” nesouhlasí. Světlou výjimkou je snad jen Petr Štěpánek. Mám to tedy chápat tak, že celá členská základna je přesvědčena o tom, že ODS razí pravicovou politiku, její volební neprogram je to nejlepší, co kdy v ODS vzniklo a samotnou stranu vedou skutečné osobnosti? Pokud je tomu opravdu tak, pak této straně už vskutku není pomoci.

Přiznám se, že tu pasivitu členů ODS dost dobře nechápu. Strana jde od jedné volební porážky ke druhé. Ve vrcholných funkcích sedí stále stejní lidé, kteří již dávno nemají co nabídnout, pokud vůbec někdy měli. A členská základna? Mlčí. Trochu jsem doufal, že řadové členy vyprovokuje nedávný rozhovor prezidenta Klause pro Mladou frontu. Nestalo se tak. Zaznamenal jsem jen uražené, dotčené či ukřivděné komentáře. Opravdu už v ODS není nikdo, kdo by bouchl do stolu a řekl, že takto to dál nejde, že je nejvyšší čas vrátit se ke kořenům? Opravdu nikomu nevadí, že je pravice v této zemi na pokraji vyhynutí? Jak dlouho si budou členové ODS lhát do kapsy, že jsou jedinou pravicovou stranou v zemi?

Občanskou demokratickou stranu čeká nejhorší volební výsledek od roku 1992. Jednomu členovi ODS jsem nedávno odepsal, že vše pod 20% považuji za volební debakl. Ne zcela se mnou souhlasil. Těch 20% prý bude až v dalších volbách. Slyšíte dobře. Člen ODS zcela jasně a zřetelně říká, že těch letošních cca 12% bude vlastně fajn a příště to bude lepší. Ani věta o tom, že příště to musí být volební vítězství. Bude-li mít podobný názor většina členů Občanské demokratické strany, pak nelze čekat, že by se po volbách cokoliv změnilo.

ODS se po těchto volbách ocitne na křižovatce. Odbočí-li vlevo – vydá se směrem do politického záhrobí. Odbočí-li vpravo – vydá se na velmi dlouhou a nelehkou cestu, která ji může, ale nemusí, dovést k vytyčenému cíli. Vše záleží na tom, jakého řidiče si pasažeři zvolí.

Jan Koucký

16. 10. 2013

Originál ZDE