Napsali o mně

Růžový tank v Joštově ulici v Brně se rozhodli v sobotu přebarvit členové brněnského vojenského klubu. Mínili, že jej znesvětil neumělec David Černý. Ten se již vyjádřil na svém facebookovém profilu, své řekl i bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek.

Aktivisty z vojenského klubu zastavila policie, i přesto stihli přemalovat zhruba čtyři metry. Jak uvedl Brněnskému deníku jeden z organizátorů akce Dan Urbánek, tank je pomník, ne umělecký předmět. Tank je dílo Davida Černého a má podle všeho symbolizovat 90. léta.
 
„Prezident oslavuje Putina a národ (Brno) se přidává. Paráda, po dvaceti letech. Ta ruská komunistická diktatura tady nebyla náhodou. Ta sem prostě patřila, patří a patřit bude. Tak si ji oslavme! Znovu se plíživě vrací,“ uvedl v reakci na dění v Brně Černý. Jak uvedl pro iDnes.cz, po 25 letech se v podstatě legitimizuje ruský vliv a uznává ruský nárok na tuto zemi.

„Je mi opravdu líto všech mých brněnských kamarádů. Musí totiž žít ve městě, kterému vládnou idiotští gauneři. Pořádat Pouť smíření (rozuměj smíření mezi Čechy a Němci) a jako symbol si k tomu přivézt růžový ruský tank, to opravdu může vymyslet jenom bezmezný debil. Primitiv, kterému unikají historické souvislosti,“ podotkl k tomu Štěpánek. K přemalování růžového tanku pak uvedl, že lze mít pochopení pro jeho přemalování v roce 1990.

„Odpor či nechuť ke všemu sovětskému či ruskému byla po 20 letech okupace oprávněná. V čase, kdy jsme se chtěli zbavit okupačních vojsk, to byl docela vtipný happening. Ať už ten první (Černý a spol.), nebo ten druhý (poslanci Federálního shromáždění). Ovšem přivézt růžový tank do Brna v roce 2017 v souvislosti s pochybnou Poutí smíření, je opravdu na přesdržku. Nořit se do německé řiti a urážet přitom city potomků těch, kteří při našem osvobození položili své životy, je vrcholná přehlídka nevkusu,“ dodal kriticky Štěpánek s tím, že na brněnské radnici dnes vládnou stejní šmejdi, jako byli ti, kteří po válce dávali průchod svým nejnižším pudům při divokém odsunu.

David Černý upoutal pozornost veřejnosti především kontroverzními plastikami. V minulosti stvořil např. obří plastiku vztyčeného prostředníčku, který směřoval k Hradu.

Kontroverzi vyvolal ale už dříve, v dubnu 1991. Tehdy společně se svým kamarádem natřeli růžovou barvou známý pražský tank IS-2 č. 23, což tehdy vyvolalo skandál. Roku 2008 na Smíchově krátce umístil pouze torzo růžového tanku s bílým invazním pruhem. V době války v Jižní Osetii tak reagoval na ruskou zahraniční politiku.

Naposledy vyvolal Černý pozornost tím, že přidal velkou řadu sprostých slov na adresu prezidenta Miloše Zemana, čímž se vysmál návrhu legislativní novely o trestném činu hanobení prezidenta republiky.

Černý totiž ty zákonodárce, kteří se postavili za návrh trestající hanobení prezidenta republiky, v bezprostředním vyjádření na sociální síti nazval „hovnožrouty“.

„Zamrdaná zkurvená kupa hoven a sraček na hradě, vytlemený prasečí držky, ať už konečně chcípnou v ošklivejch a táhlejch bolestech. Zmrdi smradlavý, zkurvysyni vyjebaný, tupý debilové. I s tou bandou kreténů čuráckejch, co to navrhujou. Do nejhlubší prdele s váma, vy hovnožrouti,“ vyjádřil se velmi zostra David Černý.

Celý příspěvek Petra Štěpánka:

Je mi opravdu líto všech mých brněnských kamarádů. Musí totiž žít ve městě, kterému vládnou idiotští gauneři. Pořádat Pouť smíření (rozuměj smíření mezi Čechy a Němci) a jako symbol si k tomu přivézt růžový ruský tank, to opravdu může vymyslet jenom bezmezný debil. Primitiv, kterému unikají historické souvislosti. Co se týká samotné pouti. Žádná pouť smíření to není, je to jednostranná kapitulace. Ovšem do rukou poražených. Prostě logický nesmysl. Nejlépe to pojmenoval Vlasta Vlastimil Sehnal: „Čekám na to, až půjde několik desítek potomků Sudetských Němců Pouť smíření od Pohořelic ke Kounicovým kolejím, kam se po mnoho roků chodili bavit jejich prarodiče jako občané Brna popravami svých spoluobčanů a našich vlastenců! Potom může dojít ke smíření!“ K růžovému tanku. Lze mít pochopení pro jeho přemalování v roce 1990. Odpor či nechuť ke všemu sovětskému či ruskému byly po 20 letech okupace oprávněné. V čase, kdy jsme se chtěli zbavit okupačních vojsk, to byl docela vtipný hepenink. Ať už ten první (Černý a spol.) nebo ten druhý (poslanci Federálního shromáždění). Ovšem přivézt růžový tank do Brna v roce 2017 v souvislosti s pochybnou Poutí smíření je opravdu napřesdržku. Nořit se do německé řiti a urážet přitom city potomků těch, kteří při našem osvobození položili své životy, je vrcholná přehlídka nevkusu. Na brněnské radnici dnes vládnou stejní šmejdi, jako byli ti, kteří po válce dávali průchod svým nejnižším pudům při divokém odsunu.

vef, 22. 5. 2017

Originál článku ZDE