Články - 2017

Pamatujete se ještě na senátora-cestovku Fischera? Velkopodnikatel Václav Fischer také chtěl spasit českou politiku. Byl to nejhorší nápad jeho života, protože nakonec zkrachoval nejen v politice, ale i v byznysu. Andrej je na dobré cestě jej následovat. Ale kdo chce kam...

Politická kauza? Prosím pěkně, co je politického na faktu, že 50 mega určených malým a středním podnikatelům skončilo v kapse druhého nejbohatšího člověka v zemi? Svědci Koblihovi, napište, poučte nás!

Zatím to vypadá, že milovníci oligarchových koblih si fungování světa představují asi takhle: "Dobrý den, tady je policie! Pane Babiši, my sice víme, že jste kradl, ale protože je před volbama, tak to necháme plavat. Oni by si hlupáci mohli myslet, že po vás jdeme kvůli politice."

Nedávno jsem napsal, že Babiš není produktem tradičních politických stran, jak rád vykřikuje a jak po něm jeho následovníci do omrzení papouškují, nýbrž jejich tradičním pokračovatelem. Trochu to rozvedu.

Babiš byl dříve klientem (objednatelem, kmotrem atp.) tradičních politických stran, prostřednictvím kterých si modeloval zdejší legislativní prostředí ke svému prospěchu, respektive tak ochraňoval a rozmnožoval svůj majetek. Mimořádná schůze poslanecké sněmovny svolaná kdysi sociálními demokraty den před koncem volebního období jen proto, aby Babišovi prodloužili fungování jeho řepkového dotačního penězovodu, je v tomto smyslu přímo legendární.

V určitém okamžiku ovšem vykutálený oligarcha zjistil, že když bude kmotrem sám sobě, bude to pro něho jednodušší a pohodlnější, pročež si založil vlastní politické hnutí a distribuci peněz do vlastní kapsy tak dovedl takřka k dokonalosti. Ergo: Babiš je se svým ANO pouze pokračovatelem minulého klientelistického (kmotrovského) systému, jejž provozovaly tradiční politické strany. A naivita, s jakou mu na to naskakují jeho voliči, je doslova odzbrojující. Proč? Protože tihle lidé žijí v představě, že spolu s Babišem bojují proti minulému klientelistickému systému tradičních politických stran. Tohle nevymyslíš!

Obdivuji poslance za ANO, s jakým nadstandardním nasazením ze sebe po celý den dokázali dělat kašpary. Tolik pokrytectví a hlouposti koncentrovaných do jednoho televizního přenosu z vydávání dvou poslanců se fakt hned tak nevidí. A bolševický synek a práskač (zde) Pelikán v roli ministra (ne)spravedlnosti byl přímo panoptikální. Škoda, že promeškal budování socialismu a normalizaci. Uplatnil by se stejně jako jeho povedený tatík, spolupracovník StB a šéf katedry vědeckého komunismu na právnické fakultě. Ale co bolševický synek promeškal, může být s výtečníky jeho ražení brzy opět realitou. Podobní týpci tu 40 let udržovali u moci předchozí gaunery.

A propos. Nevíte, jestli už v noci bylo policejní komando s beranidlem u Babišů na Čapáku? A jestli Andyho odváděli spoutaného v medvědu do vazby? A jestli už někdo svolal velkou policejní tiskovku? Ptám se jen proto, že to bývá zvykem. Tedy když jde o jiné. V případě Andreje a jeho podržtašky Faltýnka je to zatím jinak. Jsou hlavními hvězdami České televize, která jim dává neomezený prostor pro jejich demagogickou předvolební kampaň.

Soudruh oligarcha Babiš chce být premiérem, i když bude obviněn. Není to málo, Andreji? Člověk si má klást vyšší cíle. Co takhle premiérovat přímo z lapáku?! To tu ještě nebylo. Sukces zaručen!

Ďábel se ukrývá v detailu. Nejsem jediný, kdo si toho všiml. Totiž že Babiš má v hlavním volebním hesle svého vypečeného hnutí chybu. "Teď nebo nikdy" zdaleka není totéž co "Teď, nebo nikdy". S tou chybou je to ovšem lepší, neboť Andrejovi to předpovídá, že nikdy.

Lidová tvořivost bývá občas geniální: Babiš je capo di tutti čápi!

8. 9. 2017