Plnou ParouBack

 

Levá, kupředu ni krok!

60 politických komentářů ostrých jako břitva

Ilustrace aTeo.cz

Předmluva Ivan Langer

Vydalo CEVRO – Liberálně-konzervativní akademie, Praha 2006
 

Vyprodáno

Příslušnou kapitolu otevřete kliknutím na její titulek v obsahu.  

Obsah

00 Předmluva
01 Šest let vlády ČSSD, šest let podvodů
02 Škromach bez soudnosti i fyzické kondice
03 Jak se stát eurokomisařem
04 Dobrý den, deníčku!
05 Zbabělý populista Gross aneb Není louka jako televize
06 D 47: Vyšetřování skončilo, zapomeňte!
07 Gott a Vondráčková pro policejní stát
08 Grosstapák Grossašenko z Grossourkova
09 Akce „čisté ruce“ ve finále
10 Grossův byt, Křečkova zpráva a Parkinsonovy zákony
11 Gross: Hurá na dovolenou!
12 Dostál káže vodu a pije víno
13 GroSSD
14 ČSSD na cestě do minulosti
15 Grossova ulička hanby
16 We Are the Champions
17 Michal Kraus jako zaříkávač mrtvých koz
18 Paroubek vyzývá Klause k protiústavnímu jednání
19 Euroústava, kampaň, peníze – jak se to rýmuje
20 Paroubkův tragický omyl
21 Lid a jeho političtí miláčci
22 Jak ze sebe udělat dokonalého šaška
23 Plnou ParouBack!
24 Peripetie populismu premiéra Paroubka
25 Trocha matematiky aneb Umí Paroubek počítat?
26 Gross přikryl Přibyla, Paroubkovi přibyl Přikryl
27 Není úplatek jako úplatek
28 Gross jako Al Capone, Paroubek jako Viktor Čistič
29 Ochotník Paroubek v mediálním věku
30 Děkujeme, paní Štěpová!
31 Digitální Kocourkov
32 Telička za dveřmi, další na řadě Vladko
33 Paroubkova Prima televize
34 Paroubkova degradace politiky
35 Poměrné zastoupení: ČSSD mezi slovy a činy
36 Paroubek lhal, Prima také
37 David Rath – první náměstek baráku v Paroubkově
38 Pravdy a lži grafomana Paroubka
39 Nový člen gangu – Pan Medvěd
40 Poslanec Mládek na titulní straně
41 Krampol šlape s Paroubkem
42 Přejme socialistům géblsíka Ratha
43 Právo: Jak manipulovat veřejnost
44 Paroubkova mediální bilance
45 Tošenovského lekce z úměrnosti a efektivity
46 Pět let od televizní vzpoury aneb Kdy Česká televize opraví archivy?
47 O morální integritě afrického turisty Krause
48 Jiří „Pal-Nepal“ Paroubek v akci
49 V ČSSD vládne strach
50 Novela církevního zákona je dobrá, respektive špatná
51 Jiří Vyvadil – další Paroubkův talent
52 Paroubek, Rath a média
53 Přítel k příteli se nezná
54 Paroubkovi šibalové
55 Uzel z kola ven aneb Kdo lže, ten krade
56 Moje prababička, Zápotocký a socani
57 Šibal Paroubek humoristou
58 Neuvěřitelné odhalení izraelské tajné služby
59 ČSSD: Půjčky na bydlení pro mladé
60 Milý Ježíšku!

Plnou ParouBack

Jsou dvě možnosti. Buď neumí počítat Jiří Paroubek, toho času předseda vlády České republiky, nebo si Jiří Paroubek, toho času předseda vlády České republiky, myslí, že počítat neumějí občané České republiky. Odpověď si může spočítat každý sám.

Paroubek v roli pilného publicisty – propagandisty, jímž se v posledních dnech stal, se tentokrát rozepsal v Právu (Kdo nechce slyšet pravdu?, 16. 8. 2005):

„Na loukách a v lese u obce Přimda se zhruba na 100 ha pozemků sešlo v pátek a sobotu 29.-30. 7. odhadem 5000 účastníků CzechTeku. Pronajatých měli ovšem pouze 13 ha pozemků přímo u dálnice, které nebyly odděleny od jiných soukromých pozemků, s jejichž využitím pro technoparty jejich majitelé nesouhlasili. A tak majitelé technaři neprávem užívaných pozemků podali trestní oznámení a požádali policii o ochranu svých vlastnických práv.“

Ponechme stranou, že na řádně pronajatý pozemek policisté technaře nechtěli vpustit, takže za to, že se posléze rozptýlili i jinde, může především sama policie. Ponechme stranou i to, že podání trestních oznámení si od majitelů okolních pozemků policie sama aktivně vyžádala (či snad vynutila?). Držme se Paroubkových čísel.

Paroubek se snaží veřejnost omráčit velikostí „ničených“ pozemků, které musela policie ochránit. Uvádí, že technaři obsadili 100 hektarů. Počítejme tedy. Jeden hektar je čtverec o rozměrech 100 x 100 metrů. Sto takových čtverců tvoří dohromady plochu 1 000 000 metrů čtverečních. Při Paroubkem udávaném počtu účastníků CzechTeku 5 000 lidí to znamená, že jeden každý technař sám samojediný „ničil“ 200 metrů čtverečních. Pro lepší představu: Předseda vlády Paroubek tvrdí, že 5 tisíc lidí zabralo a ničilo plochu více než 140 (!!!) fotbalových hřišť (100 x 70 metrů). Zajímavé!

Paroubek, Bublan i policie zároveň říkají, že řádně pronajatý pozemek nemohl technaře pojmout. I to je zjevná lež. Stačí opět trochu počítat. Paroubek uvádí výměru legálně pronajatého pozemku 13 ha. Ponechme stranou, že existují i jiné informace, podle kterých byla jeho rozloha větší. Při pěti tisících účastníků a výměře 13 hektarů vychází 26 metrů čtverečních na osobu. Chcete-li, je to takový středně velký pokoj na hlavu. To je dost i pro osoby s Paroubkovou tělesnou konstitucí.

Podle oficiální informace Policie ČR stál zásah proti CzechTeku 31,4 milionů korun. I ty nejbujnější odhady trávních škod, v nichž si premiér Paroubek, který se snaží vytřískat něco politických bodů, notuje se zemědělcem panem Zatloukalem, jenž se z toho snaží vytřískat něco peněz, se pohybují v řádu statisíců. Porovnáme-li to s více než 31 miliony korun za policejní zásah, je to srovnání vskutku impresivní: sto ku jedné. Lidově se tomu říká „nadělat více škody než užitku“.

Ale počítejme pro zajímavost dál. Aby Paroubek a spol. zabránili „ničení“ soukromého majetku, rozuměj pošlapání trávy, nasadili proti technařům policejní sílu v počtu 1200 těžkooděnců. Přidejme k tomu ještě dalších sto lidí, kteří těm manévrům veleli. Policie uvádí, že největší část z oněch více než 31 milionů korun, konkrétně 26 milionů, šlo na mzdy zasahujících policistů. To je 20 000 Kč  na hlavu. Bouchnout si za dvacet litrů, to je docela slušný víkendový melouch. Bravo, hoši!

Jaká je tedy odpověď na úvodní otázku? Svádí to pochopitelně k závěru, že počítat neumí Jiří Paroubek, toho času předseda vlády České republiky. Což je na pováženou. Má titul inženýra ekonomie, ale pracovat s čísly neumí. Daleko přesnější odpověď ovšem je, že současný premiér je demagog toho nejhrubšího zrna. Vzhledem k tomu, jaká je v rukou předsedy vlády soustředěna moc, dodejme, že demagog velmi nebezpečný.

16. 8. 2005

 
Plnou ParouBack

Předseda vlády České republiky Jiří Paroubek dle svých vlastních slov „podcenil“ technopárty CzechTek. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že vůbec nevěděl, co to CzechTek je a jaké problémy mohou vzniknout. Jak jsme se ovšem mohli přesvědčit, vůbec mu to nebránilo, aby dopředu vydával „politické“ pokyny policii, jak rázně má postupovat.

Další věc, ze které se za vlády ČSSD stává tradice, je „podcenění“ obsazení funkce vedoucího úřadu vlády. Stanislav „v tuto chvíli“ Gross měl svého Přibyla, dříve mlátičku z pohotovostního pluku, Jiří „já si myslím“ Paroubek má svého Přikryla, profesionálního bytového družstevníka s podivnými kontakty na StB. Přibyl i Přikryl ovšem dle svých slov nikdy nic neudělali, nikomu neublížili, zkrátka jsou to takové ryzí slovanské holubičí povahy.

Když se Gross rozhodl učinit Přibyla šéfem svého úřadu, vzbudilo to ve veřejnosti tak negativní reakci – včetně demonstrací před Strakovou akademií –, že premiér musel svoje rozhodnutí posléze přehodnotit. V případě Paroubkova favorita Přikryla tak razantní reakci veřejnosti očekávat nelze – pouze zvýšenou pozornost médií –, přestože práskač StB mohl někomu způsobit více utrpení než policajt s obuškem.

Paroubek navíc šikovně zvolil oblíbenou salámovou metodu postupných kroků a Přikryla nejmenoval, nýbrž pouze pověřil. Teprve až se soudruh zapracuje, benigní kontrolní orgány na něj nic nenajdou a pozornost opadne, dotáhne se celý proces do konce. 

Na celé věci nejsou zajímavá vcelku nepodstatná jména jedinců typu Přibyla či Přikryla. Alarmující je nebezpečný proces, jenž tu již několik let probíhá a kterým nás sociální demokraté potichoučku polehoučku vracejí blíž a blíž k předlistopadovým poměrům. Blíž než si možná leckdo uvědomuje.

A nejde jenom o svéráznou personální politiku socdemáckých soft-bolševiků. Varující jsou i obdobné metody. Jak vznikaly tzv. pendrekové zákony za komunistů? Vždycky jako reakce na nějakou vyprovokovanou záminku. Platilo to v devětašedesátém stejně jako devětaosmdesátém. Stejné je to i po CzechTeku. Paroubek má záminku k omezení shromažďovacího práva.

Samolibý český premiér se o víkendu vyznamenal ještě jednou. V již zmiňovaných Otázkách VM srovnával svůj postup proti technopárty s postupem britského předsedy vlády Tonyho Blaira proti londýnským teroristům. Je to neuvěřitelná nestoudnost byť jen náznakem porovnávat tančící mládež s teroristy.

Jímá mě hrůza při představě, co by se u nás dělo, kdyby poťouchlá historie českého předsedu vlády postavila před dilemata a odpovědnost, kterým v těchto dnech musí čelit izraelský premiér Ariel Šaron.

22. 8. 2005

 
Plnou ParouBack

Netřeba se vracet ke starším kauzám, ve kterých byla na paškále ODS, stačí si připomenout tu loňskou Kořistka – Dalík – Večerek a srovnat její průběh s aktuální aférou Doležel – Spyra – Unipetrol. V obou případech jde o údajný úplatek v milionovém řádu, v obou případech jsou hlavními aktéry nejbližší spolupracovníci vysokých politiků. Zde však jakákoli podobnost končí.

Marek Dalík se loni – tuším v Kroměříži či kde to bylo, každopádně tam na oficiální cestě doprovázel předsedu ODS Mirka Topolánka – nestačil po ránu ani rozkoukat a už ho sbalili a lifrovali do Prahy, aby ho tam i s Janem Večerkem posadili do helikoptéry a deportovali do Ostravy do vazební věznice. Důvodem byla údajná nabídka úplatku v kavárně kteréhosi ostravském supermarketu. Kromě samotného Kořistky to nikdo neslyšel. Pardon – až rok poté, kdy Kořistkovi hrozí, že za křivé obvinění bude sám muset platit, se objevil svědek Sommer, pochybná figurka, jež má sama na krku řadu obvinění. Pilná policie následně odposlouchávala a lustrovala bankovní konto i předsedovi největší opoziční strany a někteří superpilní státní zástupci na čele se samotnou paní nejvyšší Benešovou několikrát uzavřenou kauzu znovu a znovu vracejí na stůl. Nejspíše jim to vydrží až do příštích voleb. Rovněž sám ministr vnitra Bublan v roli policejního mluvčího měl od začátku o vinících jasno a také si to nenechával pro sebe.

V kauze Zdeňka Doležela je to jinak. Jak si ředitel kanceláře předsedy vlády říká o úplatek sice slyšelo několik milionů televizních diváků, ale žádné vrtulníky nelétají a paní nejvyšší Benešová má nejvíce starostí sama se sebou. Rovněž není známo, že by policie odposlouchávala a důkladně prověřovala sociálně demokratické vládní hlavouny. Také ministr vnitra nasadil mlčenlivou masku introvertního politika. Přitom závažnost téhle kauzy je s údajným uplácením jednoho poslance nesouměřitelná. V privatizaci Unipetrolu jde o miliardy ze státní kasy.

Rozdílný je i přístup médií. Případ Kořistka se odehrával v palcových titulcích na prvních stránkách novin. „Emisaři ODS“ a „Topolánkovi emisaři“ vévodili novinám každý den, vzpomínáte si? Daleko závažnější kauza Doležel se krčí kdesi uprostřed novin. Média jsou najednou hyperkorektní, vždyť by se mohlo jednat o provokaci. Ale nebylo to v případě Kořistky minimálně stejné? A proč tedy kauza privatizace Unipetrolu hýbe polskými médii i celou politickou scénou? Protože je to provokace?

A propos. Oněch „pět na stole v českých“ se u nás nazývá Doleželovou kauzou. Ale není to spíše kauza Paroubek? Vždyť Doležel je jedním z nejbližších spolupracovníků předsedy vlády. Co zlomilo vaz jednomu slavnému německému kancléři? Jeden nehodný muž z jeho okolí. Jak mohou média proboha přistoupit na Paroubkovu falešnou hru, kdy se od Doležala jakoby odstřihl a tváří se, že když ho odvolal, vůbec se ho to netýká. A když, tak jeho předchůdce Grosse. Zkouším si představit, jak by média masakrovala Václava Klause, kdyby se podobného poklesku dopustil některý z jeho nejbližších spolupracovníků, třeba ředitel jeho kanceláře Ladislav Jakl.

Cosi tady smrdí. Ve vládě, u policie, na státním zastupitelství i v médiích.

9. 9. 2005

 
Plnou ParouBack

S pravděpodobností hraničící s jistotou jsme svědky největší korupční aféry v historii této země. Úplatky se pohybují v řádu miliard, hlavními aktéry jsou nejvyšší pohlaváři ČSSD. Ano, dobrá paměť vás neklame, to je ta strana, jež se k moci prodrala za velkohubého vyhlašování akce Čisté ruce. Že by politické zemětřesní jako v Polsku? Kdepak, u nás je klid. A smrad.

Charakteristické je, že Stanislavu Grossovi, coby předsedovi vlády, nezlámala vaz korupce v řádu miliard, nýbrž milionová „prkotina“ s financováním jeho bytu. Netřeba nad tím plakat, poťouchlá historie se jen opakuje. Vždyť ani Al Capone nedojel na vraždy, ale na obyčejný daňový únik.

Jeho nástupce ve funkci Jiří Paroubek jako správný Viktor Čistič celou věc „vyřešil“ tak, že úplatkářskou megaaféru své povedené strany prohlásil za útok na náš ústavní systém a za asistence tajných služeb za původce označil jednoho nebohého podnikatele. Tumáš, čerte, kropáč! Dotyčný může být rád, že ho Paroubek hezky po putinovsku nenechal rovnou arestovat. Ale třeba i na to dojde. Jen co vstanou nové Benešové.

Nepřekonatelná jsou i naše média. Ve středu zazněla z úst opozice přímo zpoza parlamentního řečnického pultu ta nejtemnější podezření, dokonce s konkrétním poukazem na neuvěřitelnou výši úplatků. Naši milí novináři, nedávno ještě nekompromisní bojovníci za svobodu slova, to ve čtvrtek reflektovali takto: Kupříkladu Právo na první stránce píše o tom, že Paroubek a Jandák jsou v čele obliby, MF Dnes má jako otvírák, že řidiče čekají přísné tresty. Korupční miliardy provázející privatizaci Unipetrolu Právo nezmiňuje vůbec, MF Dnes má uvnitř listu jeden kratičký sloupeček, přičemž nejdelší citace se dostalo poslanci ČSSD Šulákovi, jenž věren zásadě, že nejlepší obrana je útok, pohovořil o kuponové privatizaci. Není nad to mít prst na tepu doby.

Kdeže jsou ty doby, kdy MF Dnes měla na první stránce palcový titulek, že ODS má ve Švýcarsku tajné konto ve výši 170 milionů. Stačilo pouhé – posléze nepotvrzené – podezření. To jsme ovšem měli úplně jinou vládu a jiného premiéra. Zřejmě nejsou miliardy jako miliony a není aféra jako aféra. 

Prostý lid své mafiány nadále zahrnuje láskou, pročež se Grossův nástupce ve funkci capo di tutti capi, Jiří Paroubek, vyšvihl do čela žebříčku milovaných. Není se ostatně co divit. Cifry s devíti nulami jsou za hranicí představitelnosti voliče ČSSD a hlídací psi demokracie spokojeně chrápou, zatímco se červení objímají s rudými. Člověka při pohledu na tu politickou hitparádu maně napadá, jak strašně se mýlí všichni ti optimisté, kteří věří, že lidstvo se nějak vyvíjí. Vždyť už na nejstarším dochovaném písemném záznamu lidské historie, jakési sumerské tabulce, se píše: marnost nad marnost, blbec kamkoli se podíváš.

22. 9. 2005

 
Plnou ParouBack

Vytáhnout osm měsíců před volbami řádnými kartu voleb předčasných je samozřejmě dokonalý nesmysl. Proč to tedy premiér a od tohoto víkendu také volební lídr ČSSD Jiří Paroubek učinil? Opilý mocí jen pocítil potřebu udělat další mediální teatrální gesto.

Přesto je dobře, že ODS tuhle nesmyslnou rukavici hned druhý den zvedla. Kdyby tak neučinila, vykřikoval by nadutý premiér do všech kamer, že se ho protivníci bojí. Takhle okamžitě prasklo, že posera je sám Paroubek a celá jeho bublina jménem předčasné volby je jen trapné divadélko. Aby tomu všemu Paroubek nakonec nasadil korunu dokonalé absurdity, zatlačen do kouta nabídl pro předčasné hlasování začátek března, tedy termín, který se jen o týden míjí s tříměsíčním moratoriem na předčasné volby, které pro závěr volebního období předepisuje ústava.

Nic nedemaskuje Paroubka lépe, než tahle trapná blamáž. Všechno dělá pouze pro mediální efekt. Za jiných okolností by to byla legrace k popukání sledovat, jak s vervou okresního ochotníka scénářem i gesty pajcuje německého kancléře Schrödera – a jak u toho daleko více připomíná úplně jiného německého kancléře, toho s knírkem –, kdyby nešlo o setsakra vážnou věc, totiž o budoucnost země, a kdyby u toho úsměv pěkně rychle netvrdnul.

Paroubek se v rámci své ochotnické role rozhodného vůdce o víkendu pustil do všech. Do lidovců, do ODS, do prezidenta a v neposlední řadě i do médií. Těm je prý třeba po (Paroubkových) vítězných volbách nasadit náhubek nového tiskového zákona.

Zajímavé ovšem je, že Paroubek na jednu stranu tímto způsobem s médii jakoby válčí a na druhou stranu je využívá, seč může. Dokonce si za tím účelem již sestavil novou mediální skupinu, jež mu zametá cestičky. Parobkovy preference sympatií k některým (jemu vstřícným) mediím už také prosákly do přípravy aktuální mediální legislativy, konkrétně do přípravy digitální novely zákona o vysílání. Přesně tohoto rodu je zvýhodnění jedné nejmenované televize, která si chce prostřednictvím zákona vylepšit své ekonomické postavení.

Za zaznamenání rovněž stojí, že řady bývalých pravicových politiků, kteří pod vidinou korýtka z Paroubkovy vůle v sobě najednou objevili nezměrné sociální cítění, nově rozšířil – coby nejbližší premiérův mediální poradce – i dlouholetý pražský radní Michal Hvížďala. Právě ten má po léta velmi dobré kontakty do nejmenované televize, a to i z důvodů, které v éře politické korektnosti nelze zmiňovat.

No vida, Paroubek a spol. tu v poklidu líčí pasti na svobodu médií a Svěráka s celou jeho kulturně-mediální frontou na Václaváku nevidět, neslyšet. Skoro to vypadá, že před pěti lety jim také nešlo ani tak o svobodu slova, jako o vlastní peněženku a politiku. Asi také mají hluboké sociální cítění.

27. 9. 2005

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 6 z 13
Unisono...
rocker...
výběr z foto...
15-1985-Odyssea-s-Vaskem-Behavym.jpg phoca_thumb_l_28-2004-Camden-za-Danem-v-Londyne.jpg 28-2004-Camden-za-Danem-v-Londyne.jpg phoca_thumb_l_16-1986-Odyssea.jpg 08-2004-Londyn-Abbey-Road.jpg phoca_thumb_m_07-2003-Dunaj-Marcus-Aurelius.jpg phoca_thumb_m_09-2004-Bavorsko-Inn.jpg 09-2004-Bavorsko-Inn.jpg 23- 2002-25-let-po-maturite.jpg 03-1964-prvnacek.jpg phoca_thumb_s_33-2006-Rakousko-Dachstein-West.jpg phoca_thumb_s_12-2001-s-Charlie-Kasalem-na-Sazave.JPG phoca_thumb_l_11-2000-s-Vladimirem-Zeleznym-vecirek-Novy.jpg phoca_thumb_l_10-1990-Praha-s-Petruskou.jpg 50-2008-Rhona-Montreux-casino.JPG 07-1977-foto-na-tablo.jpg 22-2006-Dansko-Christiania.JPG phoca_thumb_m_03-1995-RRTV-v-newsroomu-na-Nove.jpg phoca_thumb_m_18-2008-s-pritelem-Vladou-Benakem-v-Potstejne.jpg phoca_thumb_m_23-2009-u-Novotnych-ve-Zline.jpg