Články - 2020

Čím se vyznačují totalitní režimy? Mimo jiné také tím, že lidem, kteří mají „nesprávné“ názory, „špatný“ kádrový profil, „nevhodný“ původ či jsou jinak „podezřelí“, znemožňuje účast na správě věcí veřejných. A je jedno, zda přímo v politických funkcích, ve veřejné správě, v bezpečnostních složkách, ve školství či jinde.

Za tím účelem si totalitní režim vydržuje své kádrováky, práskače, biřice, udavače, kolaboranty a jinou podobnou havěť. Během obou totalit, kterými si naše země prošla, tedy během té nacistické i komunistické, jsme si podobných týpků užili víc než dost.

A už je to tady zase! Tentokrát nikoli ve jménu zářné komunistické budoucnosti, ani v zájmu tisícileté říše, nýbrž s vidinou jediného správného eurofilního a multikulturního světa. Pohůnků ochotných být apoštoly nové totality se vždycky najde dost.

A tak se Miroslav Kalousek, kdysi předseda KDU-ČSL, později předseda TOP 09 a nyní předseda jejího poslaneckého klubu, pohoršuje nad tím, že na nového rektora Policejní akademie, jediné policejní vysoké školy v České republice, aspiruje David Dlouhý.

No představte si to, jaká je to opovážlivost. Ten Dlouhý byl členem hnutí Trikolóra, ba dokonce byl jejím odborným garantem pro bezpečnostní oblast. A kdyby jen to! On dokonce v minulosti vyslovil kritický názor na Evropskou unii. Taková drzost! Taková neodpovědnost! A tak eurosoudruh Kalousek už bije na poplach, trochu vyhrožuje a pro jistotu zároveň zodpovědného ministra předem ostouzí. Na Twitteru napsal:

„´Pomáhat a chránit´. V čele Policejní akademie má stát osoba, která si přeje naše vystoupení z EU. Pokud s tímhle nic neuděláte, @jhamacek, nejste k ničemu.“

Není to poprvé, co bezpáteřní a bezcharakterní Kalousek takhle vyskakuje. Mám s tím ostatně osobní zkušenost. Když jsem se před časem ocitl v nominaci do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, také neváhal pozvednout hlas, ba dokonce přispěchal na promptně svolanou demonstraci podobných novototalitních pohůnků, aby vlastním tělem chránil novou totalitu. To by tak hrálo, aby v mediálně radě seděl někdo, kdo tvrdí, že veřejnoprávní média nemají být hlásnou troubou pouze jednoho jediného „správného“ názoru.

A propos. Stále je to ten samý Kalousek, kdysi pionýrský recitátor budovatelských veršů a dnes verbální bolševikobijec, který chtěl s Paroubkem sestavovat vládu za tiché podpory komunistů, a když tehdy u vlastních lidovců narazil, obratem přispěchal s vyprávěnkou, že to vlastně celé myslel úplně jinak a že jen my ostatní hlupáci jsme genialitu jeho mocenských úskoků nepochopili.

Kdepak, soudruhu Kalousku! Mýlíte se. My vás pochopili už dávno. A právě proto vámi pohrdáme.

21. 4. 2020