Články - 2020

Také máte pocit, že se tu někdo zbláznil? Restaurace, hospody a bary jsou zavřené, divadla ani kina nehrají, všude chcípnul pes, a do toho vládní géniové vymyslí zákaz nočního vycházení.

Ti samí géniové, kteří v minulých měsících pokazili, na co sáhli, a především zanedbali ochranu těch nejohroženějších, tzn. seniorů 65+, to teď opožděně dohánějí buzerací všech. Buzerací namnoze nesmyslnou a nelogickou. Buzerací víc škodící než pomáhající.

Dokonce i psi teď mohou v noci jen na 500 metrů od domova. To asi proto, že všude chcípnul pes. Haf!

-----------------------

Sytý hladovému nevěří, praví staré přísloví. Platí to i v době koronavirové. Největší bojovníci za uzavření všeho a všech se ponejvíce rekrutují z těch, které všechna ta opatření finančně nijak nezasahují. Mají svoje gáže, platy, mzdy, důchody, zkrátka své peníze, svůj pravidelný příjem stabilní a jistý.

Pak jsou tu ale také ti druzí. Tohle mi zrovna napsal jeden přítel:

„Jinak já jsem už úplně v... Už jsem vše zavřel, lidi na pracák. Úvěry mě dostihnou tak za dva měsíce. Přijdu asi i o střechu nad hlavou. Je to fakt děsný. 70 lidí jsem propustil.“

-----------------------

Je to ten nejodpornější způsob provozování politiky. Vytipovat si skupinu obyvatel a tu pak učinit viníkem čehokoli. Prostě štvát jedny lidi proti druhým. Nacisté měli židy. Komunisté kulaky, keťase a jiné škůdce socialismu. Prezident lékařské komory Kubek má občany, kteří cílem své nedělní sluncem zalité procházky učinili farmářské trhy na pražské náplavce. Lidé umírají, protože oni si kupují biomrkev.

Jenže ti lidé nic neprovedli, nic neporušili, nic nezavinili. Televizní moderátor mu za to dal přes pysk. Dobře udělal. To bylo na Nově.

-----------------------

Na ČT je to jinak. Tam je Kubek, kámoš a ve funkci šéfa lékařské komory dědic povedeného ministra Ratha, nacházejícího se toho času v nápravném zařízení, oblíbenou mluvící hlavou v roli nezpochybnitelného odborníka.

Těch lékařských komor ale máme víc. Prezidenta jiné lékařské komory, jenž je na rozdíl od Kubka, který není ani tak moc expertem jako spíše odborářem ve službách lékařů-zaměstnanců, ve svém oboru, tj. ve stomatochirurgii a laserové orofaciální onkologii, mezinárodně uznávanou kapacitou, ovšem na veřejnoprávní obrazovce už moc nespatříte. Jaksi vymizel. Říká totiž něco jiného, než se aktuálně – už skoro povinně – nosí.

Ale asi není komora jako komora. Některá komora si je v orwellovské tradici evidentně rovnější než jiná komora. Aspoň na Kavčích horách určitě.

27. 10. 2020