Články - 2022

Den co den neopomene moderátor hlavní zpravodajské relace Události veřejnoprávní České televize Jakub Železný sdělit divákům, respektive poplatníkům České televize, že „zimní olympijské hry se konají v totalitní komunistické Číně“. Nejsem zdaleka jediný, koho to tahá za uši, a nejsem zdaleka jediný, kdo si myslí, že Česká televize se prostřednictvím Jakuba Železného den co den ocitá mimo koridor zákonnosti, ve kterém by se měla pohybovat.

Dle zákona o České televizi (483/1991 Sb.) jsou hlavními úkoly veřejné služby v oblasti televizního vysílání zejména „poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů“ a „přispívání k právnímu vědomí obyvatel České republiky“.

Ale nejen to. Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání (231/2001 Sb.) provozovatelům vysílání rovněž ukládá, aby ve svém programu poskytovali „objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů“. A pozor, pak je v zákoně také tahle věta: „Názory nebo hodnotící komentáře musí být odděleny od informací zpravodajského charakteru.“

A jsme u jádra věci. Informací je, že se olympijské hry konají v Číně. Jaká ta Čína je, zdali komunistická, kapitalistická, totalitní, demokratická, autoritářská či jakákoli jiná, to už je hodnotící komentář. A hodnotící komentáře na stejnou věc mohou být různé. Právě tomu se říká názorová pluralita a veřejnoprávní televize by svým divákům měla nabízet pestrou škálu názorů, aby si svůj finální úsudek vytvořili sami.

Namísto toho ale Jakub Železný – a není v tom zdaleka sám – den co den servíruje divákům pouze svůj vlastní názor, pouze svoji jednostrannou propagandu. A činí tak navíc přímo ve zpravodajství. Ba dokonce to cpe i do upoutávky na sportovní zpravodajství.

Nikdo Železnému nebere právo na vlastní názor, ale ta televize není jeho. A nepatří ani českotelevizním zaměstnancům. Ta televize je Železného úplně stejně jako moje, jako vaše, jako vašeho souseda, jako kteréhokoli občana České republiky. A právě proto také existují obecná pravidla, co, jak a kdy na veřejnoprávní obrazovce prezentovat, aby nikdo nemohl televizi veřejné služby zneužívat k propagandistickému šíření pouze svých vlastních názorů. Jenže právě tahle pravidla na Kavčích horách dlouhodobě nedodržují.

A jen tak mimochodem, o Číně můžeme tvrdit ledacos, ale říkat o ní, že je to komunistická země, je naprostá pitomost. Zatímco komunismus definuje především společenské vlastnictví výrobních prostředků, v Číně bují v ekonomickém slova smyslu ten nejtvrdší kapitalismus. Ono je to zkrátka o dost složitější, ale na to umanutý, zacyklený, popletený propagandista Železný kašle. Za naše peníze zneužívá své exkluzivní privilegované moderátorské postavení. A není na Kavčích horách zdaleka jediný.

Na tenhle nešvar upozorňuji dlouhodobě, dokonce jsem v této věci již v minulosti podal stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. A nejsem v tomhle názoru zdaleka sám. Nedávno na totéž upozorňoval mediální analytik Štěpán Kotrba. Kouzelné je, že zatímco já se na svět koukám spíše zprava, Kotrba je celoživotní levičák. Přesto se v téhle věci shodneme. Proč? Protože ctíme stejná pravidla. Ne tak Česká televize, ne tak Rada pro vysílání. Před mojí stížností strčila hlavu do písku.

Jenže právě tohle flagrantní zneužívání veřejnoprávního zpravodajství k bohapusté propagandě je to, co České televizi dříve či později zláme vaz. Lidé už toho mají dost. Až přeteče pohár, odmítnou tenhle propagandistický moloch financovat.

14. 2. 2022