Rozhovory - 2022

Současná vláda Petra Fialy destruuje demokratické instituce. Myslí si to alespoň Petr Štěpánek, první místopředseda Trikolory a expert na české mediální prostředí. Podle něj příkladem tohoto stavu je ostuda, kterou si vládní koalice trhla v těchto dnech během volby členů Rady České televize. „Postup Fialovy vládní koalice je nejen vrcholně amatérský, ale také škodlivý a pro demokracii v naší zemi nebezpečný,“ říká Petr Štěpánek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Vládní většina v Poslanecké sněmovně poprvé ztroskotala při volbě členů Rady České televize, které ani napodruhé nezvolila. Proč se tak podle vás stalo?
 
Fialova vládní koalice destruuje demokratické instituce. V minulém funkčním období Poslanecké sněmovny strany „bruselské pětky“ řadu měsíců obstruovaly a blokovaly dovolbu neúplné, a tím pádem i nefunkční Rady ČT. Nyní, když ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti mají ve Sněmovně pohodlnou stoosmičkovou většinu, nebyly pro změnu ani na druhý pokus schopné chybějící členy rady zvolit. Namísto toho, aby vláda Petra Fialy hledala širší konsensus na obsazení volných míst i s opozicí, nejsou koaliční strany s to dohodnout se ani mezi sebou. Rada ČT tak nadále zůstává paralyzovaná. Postup Fialovy vládní koalice je nejen vrcholně amatérský, ale také škodlivý a pro demokracii v naší zemi nebezpečný.

Ani jeden z navržených kandidátů nezískal nadpoloviční počet hlasů přítomných poslanců, byť vždy chybělo jen několik málo hlasů. Šlo o symbolický vzdor nebo jen náhodu?
 
Ani jedno, ani druhé. Jde o vědomý nesouhlas několika koaličních poslanců s dohodou, kterou uzavřelo vedení jejich stran. Ve zkratce: ODS Radu ČT vyměnila za pozice v Českých drahách a Českou televizi tak ponechala ve spárech TOP 09. Vlastně mě to ani nepřekvapuje. Na dráze jde o prachy, na Kavčích horách o politický vliv. Z důvěryhodného zdroje jsem dokonce slyšel, že někteří koaliční bafuňáři, aby protlačili svou, dokonce prosazovali, naštěstí zřejmě neúspěšně, že každý vládní poslanec si za plentou musí vyfotit svůj hlasovací lístek.
 
Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek v této souvislosti mluvil o několika solitérech, kteří nedodrželi dohodu. Proč podle vás právě volba radních České televize tak štěpí vládní poslance?

Česká televize je důležitý mocenský nástroj. Spousta lidí na ni sice nadává, mnozí se na ni ani nedívají, byť i oni ji musí platit, to ale neznamená, že zpravodajství a publicistika ČT nadále neovlivňují zdejší veřejné mínění, společenské nálady a politické prostředí. Kdo není v televizi, jako by snad ani neexistoval. Co nebylo v televizi, jako by se nestalo. Takže je důležité držet v rukou páky, které tohle ovlivňují. Realita to ostatně potvrzuje. Veřejnoprávní zpravodajství se ponejvíce drží politické linie, kterou hlásá právě TOP 09, ve skutečnosti zcela marginální podměrečná politická stranička. Dlouhodobá naprosto přestřelená frekvence předvolebního výskytu její předsedkyně Pekarové Adamové na televizní obrazovce, ve skutečnosti nezdůvodnitelné protežování jedné zcela bezvýznamné osoby, to jen a jen potvrzuje.
 
Poslanecká sněmovna tak musí v dohledné době vyhlásit zcela nové výběrové řízení na radní České televize. Je to podle vás příležitost pro nominaci kvalitnějších kandidátů, než o kterých poslanci rozhodovali tento týden?
 
Kecy o kvalitních kandidátech nechť si politici nechají na koledu. Zastoupení v mediálních radách má být především různorodé. Různorodé politicky, profesně i geograficky. Vždy se má hledat širší dohoda i s opozicí. O osudech veřejnoprávní televize nemají rozhodovat pouze její milovníci, nýbrž zástupci celého společenského a politického spektra, tedy i ti, kteří jsou k ní vrcholně kritičtí. Ostatně platit musí také všichni.

Ptal se Karel Výborný, 7. 4. 2022

Originál rozhovoru ZDE