Rozhovory - 2022

Mediální expert Petr Štěpánek je přesvědčený o tom, že by se v České republice mělo skoncovat s „pokryteckou šaškárnou“, za kterou označuje to, že jsou do Rady České televize voleni nikoliv jen zástupci politiků, ale také nejrůznějších neziskových organizací. „Neexistuje žádný důvod, proč by vliv politické sféry na to, jak má vypadat veřejná televize či kdo ji povede, měl být nulový. I dění okolo ČT je prostě správa věcí veřejných, jinými slovy: politika,“ říká Petr Štěpánek, první místopředseda Trikolory, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, ve kterém se vrací také k tajnostem kolem výdělků managementů i moderátorů veřejnoprávní televize.

Poslanci se minulý týden opět neshodli na dovolbě členů Rady ČT. V čem je podle vás tak zásadní problém, že se ani vládní většina nedokáže v Poslanecké sněmovně shodnout na této personální nominaci. Naznačuje to nějaké hlubší problémy kolem České televize, nebo naopak ve vládní koalici?
 
Česká televize, a na prvním místě její zpravodajství a publicistika, není televizí všech, tedy především televizních poplatníků, kteří si ji povinně vydržují, nýbrž mocenským nástrojem jednoho politicko-ideového bratrstva hochů a děvčat, co spolu mluví, které si na Kavčích horách už několik desetiletí opečovává své penězovody a vlivové kanály. Kdykoli tohle bratrstvo cítí, že jeho vydobyté pozice by mohly být v ohrožení, dějí se věci.

Nejde v případě Rady České televize přece jen o formalitu? Skutečně může mít členství v Radě tak zásadní dopad na to, jak Česká televize funguje, jak hospodaří či jak plní svoji veřejnoprávní roli?
 
Ano, ptáte se dobře. Okolo naplnění Rady České televize probíhají ty snad úplně nejzavilejší politické boje, a přitom ten orgán samotný s jednou jedinou výjimkou nerozhoduje prakticky o ničem, a už vůbec ne o jakémkoli směřování veřejnoprávní televize. Tou výjimkou je samozřejmě volba generálního ředitele České televize, ke které ovšem dochází jednou za šest let.
 
Neměla by se tedy podle vás změnit pravidla volby členů Rady ČT? Nebo byste navrhoval nějakou zásadnější reformu dohledu nad veřejnoprávní televizí?

Co je politika? Správa věcí veřejných. A co je správa věcí mediálních? Také správa věcí veřejných, tedy politika. Takže když to řeknu natvrdo, neexistuje žádný důvod, proč by vliv politické sféry na to, jak má vypadat veřejná televize či kdo ji povede, měl být nulový. I dění okolo ČT je prostě správa věcí veřejných, jinými slovy: politika. A poslanci k tomu mají mandát. Volba členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu by proto měla probíhat stejně jako probíhá volba členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, tedy že je volí Poslanecká sněmovna na návrhy poslaneckých klubů. Ta současná vsuvka s návrhy společenských organizací, která se do zákona dostala po spacákové revoluci, je nesmyslná pokrytecká šaškárna. V minulosti probíhaly volby mediálních rad na základě gentlemanských dohod a výsledek obvykle víceméně kopíroval procentuální složení Sněmovny. Současná vládní garnitura žije v přesvědčení, že vítěz bere vše. A podle toho to vypadá.
 
Česká televize v minulých dnech oznámila, že bude muset zásadním způsobem šetřit. Dokonce bude rušit některé programy. Očekáváte, že se to dotkne také úspor v mzdových nákladech?
 
Ne. Leda přeneseně, že dojde k úbytku zaměstnanců. Což ale žádná tragédie není.
 
Platy nejen vysokých manažerů, ale také některých redaktorů a moderátorů České televize jsou zahaleny tajemstvím. Je to podle vás v pořádku, že veřejnost neví, za kolik pracují zaměstnanci veřejnoprávní televize?
 
Klíčové postavy veřejnoprávní obrazovky mají na veřejné mínění větší vliv než řada politiků. A zatímco právě Česká televize kdekterého politika ráda svléká málem donaha, myslím ve finančním slova smyslu, informace o vlastních lidech televize tají. Přitom i oni jsou placeni z veřejných prostředků. Takže to samozřejmě není v pořádku.
 
Městský soud v Praze v těchto dnech zrušil rozhodnutí generálního ředitele České televize, kterým odmítl sdělit informaci o výši nákladů na výrobu pořadů Otázky Václava Moravce a Fokus Václava Moravce v roce 2017. Prý kvůli ochraně obchodního tajemství. Dočká se podle vás veřejnost těchto informací?
 
Vzpomínáte, jak ředitel ČT Petr Dvořák před časem prohlásil, že naše společnost ještě nedozrála k tomu, aby mohla znát výdělky klíčových redaktorů? Soud mu nyní vzkazuje, že dozrála. Takže se nechme překvapit, jak v České televizi budou respektovat rozhodnutí soudu. V případě Václava Moravce, byť je to klíčová osoba České televize, je to navíc tak, že není jejím zaměstnancem, takže jeho odměňování, tedy kolik a za co vlastně veřejnoprávní televizi fakturuje, je neprůhledné dvojnásob. A propos! Věci se mají dotahovat. I u soudů. Takže gratulace právnímu expertovi Trikolory docentu Zdeňku Koudelkovi. Bravo, Zdeňku!

Ptal se Karel Výborný, 9. 6. 2022

Originál rozhovoru ZDE