Špinavá hra

11. 5. 2004

Na první pohled ten článek v pondělním Právu (10. 5. 2004), nazvaný „Kouzla s čísly potěšila soc. demokraty“,  vypadá jako oblíbené humoristické mystifikační texty. Jenže je opravdu myšlen vážně a ani není vytisknutý kurzívou. Mírně desorientovaného čtenáře nad ním maně napadne, že někdo se tu zbláznil. A klade si otázku, zda on sám, redakce Práva, Lidový dům a nebo píárová agentura Burson – Marsteller.

Vypadá to sice jako z žánru fantasy či sci-fi, ale na titulní straně Práva se fakt s naprostou vážností píše: „Podle analýzy mezinárodní společnosti Burson-Marsteller to není s předvolebními vyhlídkami ČSSD vůbec špatné. Zatímco domácí průzkumy řadí soc. dem. až na třetí místo, analytici Simon Hix a Michael Marsh statisticky předpokládají, že ve volbách do Evropského parlamentu zvítězí ČSSD skoro s 30 procenty hlasů. Může tak získat 7 až 9 mandátů v EP. Analýzu poskytla Právu mluvčí soc. dem. Lucie Orgoníková s tím, že má jít o projekt objednaný Evropskou unií a zahrnující všechny členské země.“

Jenom na vysvětlenou: Agentura Burson – Marsteller je táž píárová agentura, kterou si Ronald Lauder najal pro své mediální zastupování, když se pustil do křížku s českým státem. Jediný rozdíl je v tom, že tehdy byl v názvu firmy uváděn též její český společník Michal Donath, dle otevřených zdrojů dvojnásobný agent StB. Lauderovi tahle firma pomáhala vydolovat z kapes českých daňových poplatníků více než 10 miliard korun. České straně sociálně demokratické má nyní zřejmě pomoci vydolovat poztrácenou důvěru voličů.

Bude zábavné tuto sci-fi předpověď za měsíc porovnat se skutečnými volebními výsledky. Každopádně je to ale zajímavé spojení a voliči by si ho měli zapamatovat: Ronald Lauder – agentura Burson Marsteller Donath – 10 miliard korun a Česká strana sociálně demokratická.

(ČSSD nakonec ve volbách do Evropského parlamentu dostala 8,78 % hlasů, což znamenalo zisk 2 mandátů.)

Aktualizováno ( Úterý, 30 Červen 2009 11:06 )