Články - 2022

Dobře si ty dva prohlédněte. Jsou to předsedové, minulý a současný, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Ten první výtečník se jmenuje Ivan Krejčí (ČSSD) a má spolu se svými kolegy na svědomí všechny ty miliony, které museli daňoví poplatníci zaplatit navíc, protože do roztrhání těla bránil onu lumpárnu z roku 20003, kdy předseda vlády Vladimír Špidla (ČSSD) nezákonně odvolal tehdejší Radu pro vysílání. Také mě. A tak se nová Rada pro vysílání, zastupující ve sporu stát, pod Krejčího vedením ve sporu se svými předchůdci odvolávala a odvolávala a odvolávala, přičemž úroky za odškodnění narůstaly a narůstaly a narůstaly, až škoda narostla do výše 40 milionů korun.

Ale nedosti na tom. Když už byl poslední rozsudek, jenž stvrdil, že naše odvolání bylo nezákonné, pročež nám náleží i finanční odškodnění, pravomocný a peníze za odškodnění byly vyplacené, Rada pro vysílání pod Krejčího vedením na svém posledním zasedání těsně předtím, než většině jejích členů včetně Krejčího skončil mandát, ještě odhlasovala, že uplatní mimořádný opravný prostředek, a dovolala se k Nejvyššímu soudu. A to za situace, kdy celá naše věc už u Nejvyššího soudu předtím byla a oba finální rozsudky, které nezákonně odvolaným radním přisoudily mnohamilionové odškodnění, vycházely právě ze stanoviska Nejvyššího soudu. Celý spor tím natáhli ještě o další rok a půl.

Z třinácti členů RRTV pro tuhle zoufalou, úplně nadbytečnou prasárnu zvedlo ruku 9 lidí: Martin Bezouška (ČSSD), Hana Dohnálková (ANO), Václav Jehlička (TOP09), Ivan Krejčí (ČSSD), Radka Nastoupilová (ANO), Václav Mencl (ODS), Marek Poledníček (KDU-ČSL), Ladislav Šincl (ČSSD) a Dagmar Zvěřinová (ČSSD). Naopak nehlasovali pro to: Ladislav Jakl (SPD), Dana Jaklová (TOP09), Daniel Novák (KSČM) a Vadim Petrov (ANO).

Druhý výtečník se jmenuje Václav Mencl a je to bývalý brněnský primátor, bývalý senátor a bývalý poslanec za ODS. V roce 2003, kdy i on byl poslancem, byla ODS ještě normální strana a jako jeden muž tehdy hlasovala PROTI našemu odvolání. V roce 2021 naopak i Mencl zvedl ruku PRO nesmyslné, nadbytečné a vrcholně nekolegiální dovolání k Nejvyššímu soudu. Následně se stal novým předsedou Rady pro vysílání.

Nejvyšší soud nyní i toto dovolání odmítl. Dozvěděl jsem se to včera. A to je tentokrát už opravdu definitivně definitivní tečka za nekonečným příběhem nezákonného odvolání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání v roce 2003. Zazvonil zvonec a po dvaceti letech je konec. Trvalo to 7193 dní.

Napsal jsem o tom knížku Reportáž psaná po popravě.

9. 12. 2022