Články - 2023

Už je to devět let, co se na Ukrajině v režii Spojených států amerických a za podpory Evropské unie uskutečnil státní převrat, nazývaný Majdan či Euromajdan. Každý si může sám odpovědět na otázku, zdali je na tom Ukrajina nyní, po devíti letech, lépe, nebo hůře, zdali se Ukrajincům žije snadněji, nebo obtížněji, zdali ukrajinské hospodářství ve spojenectví se Spojenými státy a Evropskou unií vzkvétá, nebo se hroutí. Já vím, namítnete: Válka! Ale ta je přece tragickým vyústěním Majdanu. 

Pokud máte v hlavě mozek, můžete také popřemýšlet, proč onen ozbrojený konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vznikl. Zdali proto, že Vladimir Vladimirovič 24. února 2022 ráno vykouknul z okna a řekl si, dneska by to šlo, nebo zdali je celá ta šílená válka, jež hrozí přerůst v mnohem širší válečné běsnění, není důsledkem všech těch předchozích dějů, na jejichž začátku byl právě Majdan, státní převrat uskutečněný v režii Spojených států amerických a za podpory Evropské unie.

O svrženém a uprchlém ukrajinském prezidentovi Viktoru Janukovyčovi si každý můžeme myslet, co chceme, a já si o něm nikdy nic moc dobrého nemyslel, ale byl to poslední ukrajinský prezident, který chápal realitu, že Ukrajina je geograficky, kulturně, společensky i politicky odsouzena usilovat o dobré vztahy na obě strany, na východ i na západ. V opačném případě to nemůže dopadnout dobře. Nyní to sledujeme v přímém televizním přenosu.

19. 2. 2023