Špinavá hra

21. 6. 2005

Na osobní urážky z prohlášení FITES reagovat nebudu. V žumpě něčeho tak hloupého, jako zplodili Jan Kraus, Břetislav Rychlík a spol., se lze jenom ušpinit. Snad jenom drobnou poznámku. Šermují Novou, arbitráží a deseti miliardami, ale o mechanismu arbitrážní prohry  nemají ani potuchy. Zprávu vyšetřovací komise poslanecké sněmovny evidentně vůbec nečetli, natož snad moji knížku Válka o Novu. Pro arbitrážní zlatokopy jsou při vytváření veřejného mínění ovšem pravým požehnáním. Se svojí záští, předpojatostí a zaslepeností plní roli, které se obvykle říká užitečný idiot. Zaplatí to ale občan.

Prohlášení FITES je daleko zajímavější, zasadíme-li ho do kontextu diskuse o „NGOismu“, kterou nedávno otevřel prezident Václav Klaus. Lepší exemplární příklad si ani nelze představit. Naši kulturní „ýbrmenšové“ přesně vědí, kdo je a kdo není osobnost. Jen a pouze oni mají patent na ty zaručeně správné společenské organizace. Kritéria pro členství v čemkoli – třeba v mediálních radách – splňují pouze jejich spřízněnci a kamarádi. Ta kritéria si ovšem také určují pouze a právě oni. Práva, která si přivlastňují, jiným odpírají. Oni jsou ti vyvolení i povolaní. Kdo si myslí něco jiného, je neosobnost, případně člen „pofidérního sdružení“. Prostě ryzí demokraté!

A propos, co je to vlastně FITES? Prý profesní organizace filmařů a televizáků. Nějak mi ovšem nejde na rozum, proč televizní profesní sdružení proti některým televizím bojuje a jednu si naopak hýčká. Asi proto, že ve skutečnosti je FITES pro lidi finančně napojené na veřejnoprávní televizi spíše trochu odborovou organizací, trochu lobby a trochu PR. Úplně nejvíc je však FITES hlásnou troubou a palicí finančních a politických zájmů Krausovy a Šternovy partičky. Někdy se divím, že jim tolik lidí z branže u toho chce dělat stafáž.

Aktualizováno ( Úterý, 30 Červen 2009 13:10 )