Špinavá hra

27. 9. 2007

(Psáno pro týdeník Strategie)

Velmi mne pobavilo tvrzení ministra Cyrila Svobody (Strategie 37/2007), ve kterém dal do souvislosti televizní krizi z roku 2000 a zpoždění digitalizace. Přičemž vinu přiřkl Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která prý „sehrála neblahou roli, protože s tím tématem nebyla s to přijít včas“. Jak už to tak bývá, ve skutečnosti to bylo přesně naopak.

Až do odvolání RRTV v roce 2003 neměla Česká republika v digitalizaci žádný skluz. V příslušných pracovních komisích – domácích i zahraničních – za radu pracovali především Prof. Jan Uhlíř a Ing. Zdeněk Duspiva. Pak vláda, ve které byl Svoboda místopředsedou, radu pro vysílání slavně odvolala a digitalizaci odsunula na vedlejší kolej. Kupodivu právě odvolaného Duspivu pak tatáž vláda povolala do pozice národního koordinátora digitalizace. Jenže to se stalo až o tři roky později. Topolánkova vláda zase odvolaného Štěpánka o další půlrok později jmenovala členem Rady ČTÚ.

A paradoxně právě odvolaní „zločinci“ Duspiva a Štěpánek pak spolu s náměstkem ministra vnitra a informatiky Zdeňkem Zajíčkem připravili tzv. digitální novelu zákona o vysílání, která má reálnou šanci odstavenou a zablokovanou digitalizaci rozpohybovat. Tolik jenom pro pořádek. Necítím potřebu připisovat Duspivovi ani sobě speciální zásluhy – na diginovele se v dalších fázích spolupodílela ještě řada dalších lidí (včetně Svobody) –, ale každému co jeho jest.

Jestliže nyní některá média – a speciálně Strategie – zrovna Cyrila Svobodu, jednoho z osnovatelů nezákonného odvolání RRTV v roce 2003, představují málem jako otce digitalizace, je to jen další úsměvná epizoda nekonečného seriálu o kozlu a zahradníkovi. (Navíc: Svoboda rozhodně není tím, kdo má v kabinetu proces digitalizace na starosti, jak Strategie tvrdí. Legislativní rada vlády pouze posuzovala soulad diginovely s naším i evropským právem.)

A propos – soud odvolání členů RRTV z roku 2003 v květnu 2007 zrušil. Napadá mě otázka: Kdo že to tu vlastně sehrál neblahou roli?

Aktualizováno ( Úterý, 30 Červen 2009 14:30 )