Špinavá hra

27. 3. 2008

Téměř pět let trvalo, než kauza šestice bývalých členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, konkrétně Zdeňka Duspivy, Pavla Foltána, Josefa Musila, Jiřího Novotného, Petra Štěpánka a Petra Žantovského, dospěla ke svému definitivnímu verdiktu. Městský soud v Praze v květnu loňského roku rozhodl o neplatností jejich odvolání z 3. dubna 2003 a vrátil celou věc předsedovi vlády k dalšímu řízení. Premiér Mirek Topolánek nyní o svém rozhodnutí informuje v dopise adresovaném předsedovi Stálé komise pro sdělovací prostředky PSP Vítězslavu Jandákovi. Mimo jiné se v něm píše:

... vzhledem k tomu, že Rada ve složení, v jakém existovala ke dni 3. 4. 2003, již neexistuje, zanikla možnost v současné době realizovat usnesení Poslanecké sněmovny. Zákon nepřipouští zánik členství v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání se zpětnou účinností. Odvolaným členům Rady pro rozhlasové a televizní vysílání tedy jejich členství zaniklo ke dni uplynutí jejich funkčního období.

Rozhodnutí předsedy vlády se dalo očekávat, neboť právní prostor pro jiný verdikt prakticky neexistuje. A to i přes to, že z něho vyplývá několik závažných konsekvencí. Podle některých mediálních odborníků mohou být zpochybněna všechna hlasování RRTV v letech 2003 až 2007, protože dle zákona třináctičlenná rada měla v inkriminovaném období až 19 členů. Nezákonné odvolání RRTV předsedou vlády Vladimírem Špidlou také bude mít s vysokou pravděpodobností finanční dopad, protože členům rady podle zákona náleží plat. V případě šesti exčlenů RRTV se u každého jedná o 40 až 50 měsíčních platů.

Stálá komise pro sdělovací prostředky PSP se nastalou situací bude zabývat na svém příštím zasedání 2. 4. 2008.

Aktualizováno ( Úterý, 30 Červen 2009 14:36 )