Špinavá hra

9. 4. 2008

Zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky minulý týden. Trvalo asi hodinu (ke shlédnutí ZDE). Hlavní bod programu dopis premiéra Mirka Topolánka předsedovi komise Vítězslavu Jandákovi ve věci odvolaných-neodvolaných členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Řešily se právní otázky, jež ze soudního vítězství exradních vyplývají. Ušlé platy za několik let zpátky. Otázka, zda tyto nároky se týkají pouze šestice, která se obrátila na soud, či zda je mohou případně uplatnit všichni členové tehdejší rady. Co s těmi dvěma radními, kteří byli odvoláni a následně znovu do rady zvoleni? Existuje možnost zpochybnění rozhodnutí RRTV z let 2003 až 2007, když rada měla namísto 13 až 19 a možná ještě více členů? Zadat na toto téma právní expertízu, nebo nezadat? Poslanci těmto otázkám věnovali tři čtvrtiny svého zasedání.

Následoval jednací bod týkající se reality show Výměna manželek. Zákonodárci s tím byli hotovi přesně za tři minuty, neb konstatovali, že jim nepřísluší se touto věcí zabývat.

A teď si tipněte, jak se s tím vším popasovala veřejnoprávní Česká tisková kancelář? Ano, hádáte správně. O satisfakci exčlenů RRTV ani slovo, ani věta, natož nějaká zpráva. Že bývalý předseda vlády Špidla, toho času eurokomisař, svým nezákonným jednáním zřejmě způsobil škodu ve výši 15, možná i 30 milionů korun? Nezajímavé. Přítomný zpravodaj ČTK obsáhle poreferoval pouze o Výměně manželek. (Která se tu ovšem vůbec neřešila)

Jó, to před pěti lety, když se rada „popravovala“, to se novináři činili jinším způsobem! (Že by to bylo právě v tom?) Jen se děsím, zda podobným stylem ČTK neinformuje také o všem ostatním.

Aktualizováno ( Úterý, 30 Červen 2009 14:45 )