Články - 2009

Od dob, kdy Jan Kraus hrával mladé grázly, se nic nezměnilo. Snad jen to, že z mladého grázla je starý grázl. Nic jiného se na margo jeho posledního výlevu na adresu televizních radních říct nedá.

Předesílám, že s Petrem Uhlem bych se názorově asi neshodl prakticky na ničem. Na druhou stranu vůbec nepochybuji o jeho osobní poctivosti a morálním kreditu. Koneckonců – v době, kdy Kraus hrával v normalizačních filmech, seděl Uhl v komunistických žalářích. Proč Uhla zmiňuji v souvislosti s Krausem? Protože to byl právě FITES (Filmový a televizní svaz), jemuž Kraus předsedá, kdo Uhla navrhl za člena Rady České televize. A na příkladu Petra Uhla lze v plné nahotě předvést Krausovu licoměrnost a pokrytectví.

Ale vezměme to po pořádku. Že členy mediálních rad budou navrhovat společenské organizace, si nevymysleli politici, nýbrž Kraus a spol. Vynutili si to po televizní krizi. Přesnou statistiku nemám po ruce, ale pokud mne paměť neklame, nejvíce radních prošlo do Rady ČT právě na návrh Krausova FITESu. Přesto se Kraus do politiků znovu a znovu naváží, že si do mediálních rad volí „svoje“ lidi, aby jimi mohli manipulovat.

Je to klasická ukázka rčení: podle sebe soudím tebe. Proč? Protože to opět nebyl nikdo jiný než Jan Kraus a jeho FITES, kdo Petra Uhla okázale vyzýval k rezignaci, když Uhl v radě hlasoval podle svého svědomí (a v souladu se zákonem) a ne podle dýnstreglamá Krausovy povedené partičky. Takže kdo tady nedovoleným způsobem ingeruje do nezávislých mediálních rad?

Ale nedosti na tom. Politikům, do kterých se Kraus s takovým gustem naváží, zákon o střetu zájmů předepisuje zveřejňovat veškeré své majetkové poměry a příjmy. Aby se vědělo, zda si v některé zájmové oblasti nepřihřívají vlastní polívčičku. A jak je na tom Jan Kraus? Má střet zájmů jako Brno. Nebo to snad není střet zájmů být napojený na penězovod České televize a zároveň z pozice předsedy FITESu chtít ovlivňovat personální a obchodní politiku veřejnoprávní televize?

A propos – kdyby na Kavčích horách vládl generální ředitel se skutečnou autoritou, druhý den poté, co Jan Kraus poskytl své nactiutrhačské interview v kulisách českotelevizního pořadu, už by spolupracovníkem veřejnoprávní České televize nebyl. Tak se jedná s grázly.

24. 4. 2009