Plnou ParouBack

Na začátku to od Jiřího Paroubka nebyl až tak nelogický kalkul. David Rath – v té době prezident lékařské komory – ho přesvědčil, že bez podpory zdravotnického stavu nelze vyhrát volby a že mu takovou podporu pro ČSSD zajistí. Jistě mu také předestřel, jak odpovědnost za neduhy našeho zdravotnictví umně přesune na ODS a její údajné propojení s VZP. A Paroubek na Rathovu známou výřečnost a demagogii vsadil. Dál to známe. David Rath se stal ministrem zdravotnictví, uvalil nucenou správu na VZP, zlikvidoval Jiřinu Musílkovou a hlavně, kudy chodí, tudy křičí, že za všechno může ODS.

Paroubek jistě kalkuloval i s tím, že média Rathovu dovednost zmultiplikují. Pro média je totiž člověk Rathova typu pravým požehnáním. Nejsou a priori pro něho či proti němu, stačí jim, že se NĚCO děje. Chtějí akci, pohyb, konflikt. To se dobře prodává. Potud by z Paroubkova pohledu mohlo být všechno v pořádku.

Chybička se ovšem občas vloudí. A tak se také stalo, že vedlejším produktem Rathova několikaměsíčního ministrování nejsou zdravotníci sjednocení k podpoře sociální demokracie, nýbrž naštvaný, uražený a zneuctěný zdravotnický stav stojící proti ministrovi, a tím pádem i proti Paroubkovi a ČSSD.

A opět jsou tu ta zpropadená média. Paroubek a spol. sice křičí, že jsou proti nim, ale není to pravda. Médiím opět stačí jen to, že se NĚCO děje. A opět to jen ukazují svým zvětšovacím sklem. Do toho Rath kupí další a další chyby. Kupříkladu když jako malý kluk uteče z rozhovoru s kotelnicí Jílkovou. Může se někdo divit, že se na tom média popasou?

Zajímavé bude jistě i rozuzlení paroubkovsko-rathovského příběhu. Ani tohle si média nenechají ujít. Zvláště když prakticky všechna řešení jsou pro předsedu vlády špatná. Když Paroubek Ratha odvolá, přizná, že se dopustil fatální chyby. A lze očekávat, že mu někdo připomene i jeho další monarchistická rozhodnutí. Třeba to, jímž do Nostického paláce posadil Jandáka. Když naopak Ratha až do voleb podrží, bude odpor zdravotnické veřejnosti proti nemilovanému minstrovi pokračovat a s ním i destrukce sociálně demokratických preferencí.

Sečteno, podtrženo: i Paroubek už dnes jistě ví, že Rath je jeho největší chyba. Vědí to rovněž uvnitř sociální demokracie. Zatím všichni loajálně mlčí. Dokonce i Pražáci, kterým Paroubek Ratha vnutil jako volebního lídra. Brblají jen v přítmí kuloárů. Ale i to jednoho dne skončí. Vědí to samozřejmě také média. A opět už se těší do akce, neboť se NĚCO bude dít..

Mají se proto politici médií bát? Ano i ne. Ti, kteří hrají fér, mohou být v klidu. Ti, kteří vymýšlejí podrazy typu, že odpovědnost za stav resortu, který byl osm let pod jejich správou, svalí na svého politického protivníka, musejí počítat s jistým rizikem. Snadno se totiž může stát, že se jim režie vymkne z rukou a scénář začne psát sám život. A média budou u toho. Protože se NĚCO děje.

13. 3. 2006