Články - 2009

S generálním ředitelem Českého rozhlasu Václavem Kasíkem se houpe židle. Rada Českého rozhlasu mu nedávno udělila výtku, což je předstupeň možného odvolání. A na stole jí leží další kauzy: pozitivně lustrovaný šéf kanceláře generálního ředitele, personální veletoče nejen na Radiožurnálu či problémy s rekonstrukcí budovy na Vinohradské třídě.

A co dělá v ten samý čas Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny na čele s předsedou Vladimírem Koníčkem (KSČM)? Vyšetřuje radu, jak to, že má místopředsedy. Ba dokonce, považte tu drzost, vedení rady se občas schází, aby formálně připravilo podklady k zasedání. Co na tom, že takhle to k všeobecné spokojenosti funguje už řadu let, nejenom za této rady.

Co to dokumentuje? Že snad jsou radní zločinci? Ale kdeže. Na prvním místě především to, že ve sněmovně mají – s prominutím – pěkný bordel, neboť za několik let nebyli s to dát do souladu vlastní zákon s usnesením, kterým sama sněmovna určila výši platů členů, předsedy a místopředsedů Rady ČRo. A pak také to, že někteří poslanci evidentně pracují na objednávku ředitele Kasíka. (Proč asi?) Však také pan generální den před tím po sněmovně čile pobíhal.

Velmi spokojený ovšem musí být „odejitý“ exčlen rady Štěpán Kotrba (KSČ, ČSSD), který Kasíka do funkce (spolu)instaloval a dodnes ho z pozadí mistruje. A také jeho přítelkyně Irena Ryšánková, takto „nezávislá“ stěžovatelka.

Mediální poslanci ze Stálé komise tohle všechno vesměs znají, včetně „kauzy“ rádia Wave (koneckonců zde jsou v souladu RRTV, Rada ČRo, soud i problému znalí zákonodárci). Proč tedy nepřenést hru jinam, že? Vždyť věšet bulíky na nos mediální problematikou nepolíbeným poslancům z Kontrolního výboru je tak snadné.

Ale dosti žertovného tónu, věc je příliš vážná. Počínání Kontrolního výboru je podpásové, a proto hanebné. Nelze je označit jinak, než jako hrubý politický útok na nezávislost Rady Českého rozhlasu.

5. 3. 2009