Plnou ParouBack

Nikoli podle slov, nýbrž podle skutků poznáte je. Vzpomínáte si ještě, jak měli sociální demokraté ústa plná poměrného zastoupení? Dokonce tak plná, že právě pod praporem téhle rétoriky poprvé v novodobé historii České republiky prohlasovali komunistického místopředsedu Poslanecké sněmovny. Jenže to bylo asi tak naposled, co se v tomto volebním období principem poměrného zastoupení, odvozeným od výsledků voleb do Poslanecké sněmovny, při obsazování nejrůznějších orgánů řídili.

Poměrné zastoupení bylo rychle zapomenuto, když ČSSD ovládla Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Stejně nevybíravě mocí opilí socané postupují při anexi Rady České televize. Naposledy ve středu 26. října, když probíhala dovolba na zbývající dvě volná místa v této radě.

Další disciplína, ve které jsou sociální demokraté nedostižní, je politické krasořečnění. Vzpomínáte, co toho v minulosti napovídali o odpolitizování mediálních rad a jejich nezávislosti a obsazení skutečnými odborníky? A praxe? Zatím posledním socanským číslem je právě středeční dovolba Rady ČT. Novým tele-radním se stal Jan Brandejs. Mediální odborník? Nevím. Každopádně však poradce předsedy vlády a aby toho nebylo málo, také okresní funkcionář ČSSD.

Sociální demokraté se zřejmě obávají, že dny mocenských hodů se již pomalu krátí, a tak – poměrné zastoupení sem, poměrné zastoupení tam – postupují podle hesla: Urvi, co můžeš, dokud to jde! Možná že je to ale dobře. Třeba se nad jejich slovy a činy soudní občané zamyslí nad volebními urnami.

27. 10. 2005