Články - 2009

Lubomír Zaorálek je jeden z největších demagogů na české politické scéně. Tentokrát ovšem překonal i sám sebe. Jeho výroky o Radku Šnáblovi jsou naprostá nehoráznost. Řešit to po chlapsku, nic jiného než pár facek by neutržil.

Fakt: Zaorálek je místopředsedou politické strany (ČSSD), za jejíž vlády Česká republika prohrávala jednu arbitráž za druhou. S hlubokou znalostí věci tvrdím, že konkrétně tzv. stockholmskou arbitráž ve věci TV Nova sociálně demokratická vláda prohrála v tom lepším případě kvůli svému naprostému amatérismu, v tom horším případě úmyslně. Čtenář si může vybrat, já se kloním k druhé variantě. K podobným závěrům dospěla také policejní i parlamentní vyšetřování.

Fakt: Z nálezu mezinárodní arbitráže ve věci televize TV3 vyplývá, že tehdejší místopředseda vlády a předseda její legislativní rady Pavel Rychetský (ČSSD) pracoval v součinnosti s protistranou a na její objednávku proti zájmům své vlastní země. Rychetský následně zbaběle odmítl před arbitrážním tribunálem svědčit, prý si na nic nepamatuje. Co v Londýně vyšlo najevo? Že „renomovaní“ právníci z legislativní rady vlády za peníze protistrany psali cinknuté právní posudky. Odskákat to opět měla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Fakt: Prezident republiky Václav Klaus nazývá přepadení IPB ozbrojeným komandem a její předání do rukou konkurence, organizované vládou ČSSD, loupeží století. Ne, že by IPB nebyla v problémech, ale okolnosti tajné pařížské schůzky zainteresovaných spiklenců i provedení celé akce dodnes vzbuzují ta nejtemnější podezření. Také exguvernér Tošovský zbaběle odmítl v arbitráži s Nomurou svědčit.

Fakt: Změna přístupu ministerstva financí k arbitrážím za Topolánkovy vlády ve smyslu skutečně agresivního hájení zájmů České republiky a speciálně nasazení Radka Šnábla vedly k tomu, že Česká republika přestala být kafkou, kterou kdekdo oškube. 

Fakt: V arbitráži ve věci TV3 jsem byl u toho. Jako hlavní svědek České republiky. Šnábla v akci jsem (narozdíl od Zaorálka) viděl na vlastní oči.

Fakt: Šnábl otevřeně říká, že kdyby stejně odpovědně a tvrdě zástupci České republiky postupovali i v arbitráži ve věci TV Nova, vůbec jsme nemuseli platit oněch astronomických 10 miliard.

A za těchto okolností přichází demagog všech demagogů Lubomír Zaorálek a pronáší své neuvěřitelné, nestoudné, podpásové věty. Že prý bude třeba po volbách ve sněmovně vyšetřit, zda Šnábl někomu něco nepřihrál. Tohle říká reprezentant strany, která dala zemi „arbitrážní“ výtečníky typu Mertlíka, Mládka, Rychetského či Sobotky a která v arbitrážích prošustrovala desítky miliard. Tak na tohle vyšetřování se opravdu těším. A doufám, že tentokrát někdo opravdu skončí v teplácích. O několika oranžových pretendentech tohoto lehkého úboru bych věděl.

A propos – Česká televize! Úředníkovi Šnáblovi se věnovala jak v Událostech, tak v Událostech, komentářích. Fajn. Podivnou roli jednoho z nejvyšších ústavních činitelů, toho času pikantně přímo předsedy Ústavního soudu, Pavla Rychetského v kauze TV3 ale naopak před veřejností úspěšně zatajila. Přitom na tiskové konferenci, kde informace o Rychetském zazněly, Česká televize natáčela. Redaktorka ČT následně pořídila rozhovory se mnou i se Šnáblem. ČT z toho však neodvysílala vůbec nic. Proč? Rychetský je snad nedotknutelný bůh? Považuji to za skandální selhání veřejnoprávní televize.

Namísto toho přichází útok na Šnábla. Náhoda?

(ZDE je záznam inkriminované tiskové konference, jak jej pořídila a na rozdíl od ČT i zveřejnila televize RTA.)

Šnáblovu soukromou kauzu neznám, proto se k ní nebudu vyjadřovat. Jen jsem zvědavý –  v případě, že Nejvyšší soud jeho rozsudek zruší –, jak se k celé věci postaví všichni ti, kteří teď ze svých svatouškovských morálních výšin Šnábla ostřelují. Pozvou ho znovu do Událostí, komentářů, aby ho tady očistili? Odvysílají v televizi Zaorálkovu omluvu?

Dobrý vtip! Z osobní zkušenosti vím, o čem mluvím.

29. 8. 2009