Články - 2009

Česká televize se pilně věnuje tématu audit Opencard. Propírá pražského primátora, jeho náměstky, šéfa odboru informatiky, kolik to stálo, kolik se prodělalo, kdo za to může, vyjadřuje se kdekdo. Tu tomu Česká televize věnuje podstatnou část Událostí, tu je to hlavním tématem Událostí komentářů. To vše za situace, kdy samotný audit ještě ani nebyl zveřejněn. Přesto říkám – nic proti tomu. Jestli existuje jakékoli podezření, že odpovědní činitelé nakládají s veřejnými prostředky nehospodárně, je povinností novinářů strkat do toho nos.

Problém je v něčem jiném. A to v selektivnosti strkání toho nosu. Novináři obecně a Česká televize speciálně totiž do něčeho nos strká a do něčeho vůbec.

On kupříkladu z poslední doby existuje ještě jeden audit, který stojí za pozornost, totiž tzv. personální audit České televize. A jak to tak vypadá, respektive jak se lze domýšlet, nedopadl pro Českou televizi zrovna nejlépe, možná by se dalo říct, že dopadl přímo katastrofálně. Jenže tenhle dokument je tak tajný, že management ČT ho nechce ukázat ani samotné Radě České televize. Ba co hůř, přímo vodí radu za nos. K auditu uspořádal pro radní seminář, jenže na něm se hovořilo o všem jiném, jen ne o tom auditu, kvůli kterému se to sešlo. Není se co divit, že některým radním pomalu dochází trpělivost.

Veřejná instituce, jakou je Česká televize, by měla postupovat dle hesla padni, komu padni. Proto se těším, že příští otvírák Událostí se bude věnovat nehospodárnému nakládání s veřejnými prostředky na Kavčích horách, zdejší nekoncepční práci, neprůhlednosti zadávání zakázek, malým (přesněji spíš velkým) domů odpovědných pracovníků, přezaměstnanosti atd. A v Událostech komentářích se coby host bude pod drtivými otázkami redaktorky Drtinové potit generální ředitel, programová ředitelka a další českotelevizní potentáti.

Nebo je to tak, že není audit jako audit?

4. 12. 2009