Články - 2010

Předseda ODS Mirek Topolánek požádal novináře, aby mu pro rozvod manželství dopřáli trochu soukromí. Asi právě proto okamžitě přispěchala veřejnoprávní Česká televize a z Topolánkova rozvodu učinila téma pořadu Hydepark.

S tím, že se bulvár hrabe v soukromí nerůznějších celebrit i „celebrit“, ať už z šoubyznysu či politiky, nic nenaděláme. Voyerství zřejmě patří k základní výbavě některých lidí. Slintajících čtenářů a diváků na jedné straně i ke všemu ochotných novinářů na straně druhé se vždycky najde dost. Ale že bychom na ukájení téhle deviace měli přispívat zrovna koncesionářskými poplatky? Na Kavčích horách se někdo zřejmě zbláznil, to v tom lepším případě, a nebo plní předvolební propagandistické zadání z Lidového domu, to v případě horším. Ať tak, či tak, bulvár v televizi veřejné služby je katastrofa.

Už slyším hlasy z České televize: „Topolánek je veřejná osoba, na billboardy se nechal vyfotit s rodinou, lidé mají právo vědět o něm všechno, včetně jeho nejintimnějšího soukromí.“

Vážně? Tak fajn! Pokud ale tahle úchylná argumentace platí, pak příště prosím pořad o scénách z manželského života generálního ředitele České televize, včetně peripetií jeho dlouholetého mileneckého vztahu s nejmenovanou moderátorkou Událostí, a hned příště třeba pojednání o rozvodech a návratech ředitele zpravodajství a jeho 168 hodinové manželky. Pokud si dobře vzpomínám, Janeček před lety také zatáhl do volby generálního ředitele i svého synka a týden co týden moralizující redaktorka magazínu 168 hodin je zase soudem stvrzená černá pasažérka.

To bude sukces! Koncesionáři přece mají právo vědět o lidech placených z veřejných peněz všechno. Nebo snad ne?

26. 1. 2010