Články - 2010

Že údajnému novináři Janu Potůčkovi slouží novinařina k prosazování jeho vlastních podnikatelských a lobbistických zájmů a k vyřizování osobních účtů, ví kdekdo. Nejinak je tomu i tentokrát, když si vyřizuje účty s Jaroslavem Berkou. Ono to asi musí opravdu hodně bolet prohrát (jaká to náhoda, že právě s Berkou) tendr na provozovatele státního informačního webu o přechodu na digitální televizní vysílání.

Rozebírat tu snůšku Potůčkových pomluv, spekulací, polopravd a lží nebudu. Nemám na to čas ani chuť a Jan Potůček, čestný to obyvatel mé Zátoky sviní, mi za to ani nestojí. Proto spíše jen pro pořádek k Potůčkovu osočení, které se mě týká osobně.

Potůček píše: Berkova studia RTA takovou programovou síť vytvořila pod značkou TV7. Zastřešila je další Berkova firma EBD, která v roce 2008 skutečně získala od RRTV licenci pro celoplošné zemské digitální televizní vysílání. Stejnou licenci (pro projekt televize R1) obdržela i regionální studia ovládaná Primou, ovšem Berka jejich nárok na tuto licenci opakovaně zpochybňoval, protože Prima podle něj nemohla do požadovaného pokrytí třetiny území státu nebo třetiny populace započítávat regionální vysílání pro Prahu, zajišťované na základě jiné licence než ostatní regionální studia ovládaná Primou. Tuto teorii na Českých médiích i jinde podporoval také Berkův spojenec Petr Štěpánek, t.č. člen Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Žádnou takovou teorii jsem nikdy a nikde nepodporoval, nic takového jsem nikdy nevyslovil ani nenapsal. Televizi Prima jsem jako člen Rady ČTÚ kritizoval kvůli něčemu úplně jinému, totiž kvůli jejímu poněkud schizofrennímu  přístupu k Technickému plánu přechodu na digitální vysílání (TPP). Jedna a tatáž firma (FTV Prima, s. r. o.) se coby provozovatel regionální pražské licence k TPP přihlásila, za což chtěla konzumovat výhodu v podobě kompenzační licence, zatímco jako provozovatel celoplošné licence byla proti TPP, čímž digitalizaci blokovala. Každý si to může přečíst kupříkladu zde (Chytrá horákyně Prima se přihlásila i nepřihlásila k TPP) nebo zde (S kompenzační licencí pro regiony Primy je problém).

A propos: nárok na kompenzační licenci pro sdružené regiony vůbec nevyplývá z diginovely zákona o vysílání z roku 2007, kterou Potůček vydává „za další Berkův husarský kousek“, nýbrž ze zákona 235/2006 Sb.

Suma sumárum: Potůček jako obvykle lže, až se mu od huby práší, a navíc v tom má pěkný hokej. V Potůčkově domovské zátoce je asi v tomhle počasí led.

5. 2. 2010