Články - 2010

Je to, jako kdyby se na veřejnoprávní obrazovce v Událostech, komentářích zabývali nějakým závažným kriminálním případem, třeba vraždou, a jako analytiky znalé věci si k tomu přizvali vrahy Roubala a Kajínka. Přesně tohle mne napadlo, když jsem v pátek 26. 3. 2010 nevěřícně zíral na Českou televizi, jež v Událostech, komentářích vysílala analýzu (ano, takto to bylo avizováno) posledního dění v ODS a okolo Mirka Topolánka.

A kdo že byli oni „analytici“, přizvaní dramaturgií veřejnoprávní televize, aby hloubali nad událostmi posledních dní: sarajevský atentátník Ivan Pilip a kat Topolánkovy vlády Vlastimil „Vířivka“ Tlustý. Někdo se na Kavčích horách opravdu, ale opravdu zbláznil.

Copak Ivan Pilip, ten alespoň hovořil docela rozumně, koneckonců jeho  osudové politické extempore se odehrálo už před třinácti lety. Zato Vlastimil Tlustý se přišel do přímého televizního přenosu vyzvracet. Vyhřezla z něho všechna ta nenávist, ublíženectví a demagogie. Je to opravdu tristní, když se bývalý komunista Tlustý pasuje do role posledního pravičáka v zemi.

Pane generální řediteli Janečku a odpovědní dramaturgové České televize, opravdu si myslíte, že veřejnoprávní obrazovka je to správné místo, kam zvát zhrzenou politickou mrtvolu, aby si mohla vyřizovat své osobních politické účty, ventilovat neukojené ambice a vybíjet svoji frustraci? A vydávat to za analýzu politického dění? Na tohle vám televizní poplatníci posílají pravidelný měsíční obolus? Který chorý mozek to vymyslel?

V ten samý den ČT 24 ve všech zprávách, co jich jen za celý den bylo, opakovala jako mantru, cituji: „Petr Nečas se v roli volebního lídra občanských demokratů ještě ani neohřál a už čelí požadavkům sociální demokracie.“ A pak televize veřejné služby jako kolovrátek celý den pečlivě papouškuje všechny ty poťouchlé ptákoviny, co Paroubkovi zrovna přinesla slina či poradci na jazyk.

Proč by měl Nečas čelit Paroubkovým srandovním požadavkům? Proboha, co je to za pitomost? Vždyť se Paroubkovi vysmál. Kdo píše takovéto – s prominutím – hovadiny do spojovacích textů? Že veřejnoprávní televize cítí potřebu informovat o každém Paroubkově upšouknutí a vydává to za zprávy, je její věc, byť tragická, ale proč manipuluje veřejnost desinterpretacemi typu, že lídr ODS něčemu čelí?

Podobných úletů, posunů a zkreslení je zpravodajství České televize plné. Amatérismus? Dimunův výsadek v akci? Korupce? Politická objednávka? Je to hlavně běs. Tu otázku pokládám se vší vážností: Dělá se dramaturgie zpráv České televize přímo v Lidovém domě, nebo na to jsou na Kavčí hory nasazeni oranžoví specialisté?

27. 3. 2010