Články - 2010

„Je to další krok, který nadbíhá lidské závisti,“ okomentoval úmysl generálního ředitele České televize Jiřího Janečka uveřejňovat výši honorářů umělců herec a scénárista Zdeněk Svěrák.

Inu, chce to vpravdě mimořádnou dávku pokrytectví chovat se jako Milouš Jakeš a zároveň druhého k Jakešovi přirovnávat. Byla to totiž tradiční partička našich notorických petičníků včetně Svěráka, jež hezky po jakešovsku na Janečka vytáhla výši jeho platu. Do svého „pragováckého“ dopisu č. 2 Svěrák a spol. vepsali i tuto větu:

„Považujeme za nemorální, když občané všech sociálních kategorií, včetně těch nejslabších (například mladých rodin s dětmi a důchodců) přispívají na to, aby člověk odpovědný za tento stav, ředitel ČT, měl vyšší plat než prezident republiky a byl pravidelně odměňován zvláštními, až tři čtvrtě milionovými odměnami jen za to, že dodržuje triviální podmínku své funkce – roční rozpočet instituce.“

Janeček tentokrát zareagoval dobře a vtipně. Když chcete maximální otevřenost veřejné televize, tak tady ji tedy máte. A oznámil úmysl zveřejňovat nejen výrobní náklady pořadů, ale i honoráře umělců.

„Požádám umělce, aby ve smlouvách, které s námi budou uzavírat, byla klauzule o tom, že můžeme zveřejnit jejich honoráře. Stejně jako je známý veřejně můj plat, proč by koncesionář neměl vědět, kolik si vydělá ten který scenárista, režisér, herec. Předpokládám, že tohle také ti umělci chtěli,“ řekl Janeček ČTK.

Načež pokropený kropič Svěrák vypustil z úst své moudro o nadbíhání lidské závisti. No, řekněte, není s těmi našimi kulturtrégry legrace?

8. 12. 2010