Články - 2010

Hospodářské noviny píšou o návratu Václava Junka do velkého byznysu (ZDE). Zmiňují, že po bývalém Junkově impériu s názvem Chemapol zůstaly dluhy 17 miliard korun. Dočteme se rovněž o Junkových minulých i současných kontaktech i o jeho předlistopadovém angažmá v KSČ a StB. Jedna důležitá informace ovšem v článku jaksi chybí. 

O Junkově „velkorysém“ odkoupení paláce Lucerna v řádu stovek milionů korun od tehdejšího prezidenta Václava Havla není nikde ani slovo. Přestože tuto sumičku do Havlovy kapsy namísto krachujícícho Chemapolu de facto nasypali daňoví poplatníci.

Zato si v článku můžeme přečíst i tuto větu: „Junkovo impérium se zdálo neporazitelné. Jeho šéf udržoval kontakty s veličinami své doby. V Chemapolu dělal právníka třeba Marián Čalfa, poslední premiér československé federace. Bývalý ministr práce Petr Miller byl personálním šéfem, na golfu se setkával například i s Václavem Klausem.“

Ponechme stranou takový detail, že Václav Klaus donedávna s golfovými holemi vůbec nekamarádil. Podstatné je něco jiného. Skutečnou Havlovu obchodní vazbu na Junka s jeho 17 miliardovou sekyrou Bakalovy Hospodářské noviny zamlčují, zatímco neexistující vazbu na Klause uměle vytvářejí.

Je to jen náhoda?

26. 12. 2010