Články - 2011

Napřed Česká televize odvysílá video, které si nelze vykládat jinak, než že prezident republiky čórnul v Chile pero, a pak se svatouškovsky hájí, že interpretace, že Klaus v Chile ukradl pero, není interpretací České televize.

Tak ukradl Klaus v Chile pero, nebo neukradl? Dopustil se prezident republiky nějakého diplomatického faux pas, za které má být vláčen nejprve veřejnoprávní televizí a následně internetem a světovým tiskem? Jestli ukradl, je to skandál, a nechť to Česká televize řekne naplno. Jestli neukradl, proč to Česká televize s potměšilostí sobě vlastní divákovi podsouvá? Cimrmanovský klasik říká, „my nesmíme ani naznačovat,“ ale redaktoři televize, jež má být etalonem serióznosti, namísto seriozního sdělení naznačují, seč mohou.

To video totiž nenatočil a do světa nevypustil nějaký bulvární paparazzi či náruživý amatérský videobloger. Je z dílny televize „veřejné služby“. Česká televize za peníze koncesionářů vypravila do Jižní Ameriky speciální štáb. Ptejme se tedy, jaké bylo pokrytí cesty prezidenta republiky do vzdálených zemí? Zaznamenal vůbec běžný divák z toho minima, co ČT o cestě odvysílala, že prezident jeho země je na oficiální – svým způsobem historické – návštěvě Argentiny a Chile?

Kdyby Česká televize svým divákům poskytla vyčerpávající pokrytí prezidentské návštěvy Jižní Ameriky – zpravodajství, komentáře, glosy, zajímavosti, reportážní souhrn –, nikdo by se na ni nemohl zlobit, že jako třešinku na dortu také – s patřičným komentářem – připojí scénku s perem. Koneckonců, stalo se to? Stalo. Pochybuji ale, že televizní poplatníci si Českou televizi vydržují proto, aby na to první do značné míry rezignovala a namísto toho jako výsledek výletu svého štábu do cizokrajných dálav vypustila video, ve kterém světu „naznačuje“, že český prezident je zloděj.

Diváci České televize musejí ze zákona a pod hrozbou sankcí posílat měsíc co měsíc na Kavčí hory své peníze v podobě televizních poplatků. Od televize veřejné služby za to právem očekávají seriozní zpravodajství a publicistiku, nikoli podpásový bulvár.

A propos! Ona potměšilá moderátorka je sama usvědčená zlodějka, jež svými černými jízdami kradla z kasy Dopravního podniku. A nejvyšší šéfové a řada redaktorů si pro změnu před deseti lety pro své potřeby čórli celou televizi.

13. 4. 2011