Články - 2011

Nejlepší cesta do záhuby je učinit sám ze sebe středobod světa. Přesně tohle se daří zpravodajcům České televize, když se v propagačním spotu chvástají: „My jsme události!“ Však také sledovanost hlavní zpravodajské relace televize veřejné služby podle toho vypadá. A jací že to profesionálové Události dělají? Zde je jeden typický příklad.

Zpravodajství a publicistika České televize by měly být etalonem novinářské poctivosti, serióznosti, vyváženosti a objektivity. Když všechno kolem selže, právě na televizi veřejné služby by mělo být spolehnutí. Zvláště pak v politicky vypjatých obdobích, jako je i to, které právě prožíváme.

Namísto toho Česká televize, nikoli nepodobná tomu nejpokleslejšímu bulváru, šíří nesmyslné informace, jimiž ještě více rozdmychává již tak dost rozbouřenou společenskou atmosféru. Je jen dobře, když politici – ať už koaliční či opoziční – dostávají co proto, jestliže si to zaslouží. Ale co si myslet o úletech, kdy televize veřejné služby bezdůvodně štve lidi proti politikům? Přesně to předvedl kupříkladu redaktor Lukáš Dolanský. Redaktorský ignorant se klidně postaví před kameru a s vážnou tváří vypustí do éteru „informaci“, že poslanci za rok, jenž uběhl od voleb, pracovali pouze 61 dní.

Co si asi tak po takovéhle „informaci“ může pomyslet normální člověk, který den co den vstává do práce? Líní hajzlové, vyžírkové, političtí darmožrouti! Do Vltavy s nimi! Se všemi! Skutečnost je ovšem taková, že zmíněné číslo znamená počet dní, kdy sněmovna zasedala jako celek. Vedle toho pracují také výbory, komise, kluby atd. Navíc – práce politika není jenom vysedávání na schůzích.

Jak by se asi redaktorům České televize líbilo, kdybychom za jejich práci označili pouze čas, kdy se vyskytují na obrazovce?

A propos. I těch 61 dní Dolanský spočítal chybně.

28. 6. 2011