Články - 2011

To je mi zas legrace na české televizní zahrádce. Fero Fenič v rozhovoru pro MF Dnes (17. 9. 2011) říká: „O změně uvažuju už dva roky ... To byl důvod proč jsem zavřel Febio a proč teď hledám investora nebo majitele i pro Febiofest.“ Důvěřuj, ale prověřuj! A tak se koukám do obchodního rejstříku (FEBIO s. r. o.). O nějakém „zavření“ ani vidu ani slechu. Naopak v příloze účetní uzávěrky datované 22. března 2011 se dočítám, že výnosy z běžné činnosti této „zavřené“ společnosti činily v roce 2010 v tuzemsku 8.284.863,30 Kč a v zahraničí 54.804,70 Kč. Že Feniče chytám za slovo?

Ano, ale to on přece dělá také! Neúspěšný kandidát na generálního ředitele Fenič chce žalovat místopředsedkyni Rady ČT Eklovou za to, že řekla, že Fenič si na ČT vydělal 150 milionů korun. Inu, bude to náramná legrace u toho soudu, až se tam při dokazování zjistí, že oněch 150 mega skutečně neinkasoval pan Fenič, nýbrž jeho firma Febio, jejímž vždy byl a je jediným, tj. stoprocentním vlastníkem. Ještě větší legrace bude, až vybublá, že to bylo ještě víc než 150 mega a za účasti svědků se bude propírat, co Českou televizi v určitém časovém období vedlo k tomu, že spolupráci s Feničem/Febiem ukončila. Přímo k popukání pak bude, až se před soudem začnou porovnávat ceny a náklady obdobných pořadů.  

Ale teď vážně. Myslím, že vůbec nikdo – ani Rada ČT, ani místopředsedkyně Eklová, ani autor těchto řádků – nezpochybňuje, že Fero Fenič je respektu hodný muž, jenž vybudoval velmi úspěšné firmy. Pochybnosti jsou o tom, zda člověk, který dosud byl a je významným obchodním partnerem veřejnoprávní televize, má přesednout do jejího čela. Někteří lidé – a jak vidno, kromě jiných také většina rady – si myslí, že to vhodné není. Je to zcela legitimní názor. Pochybovat, přemýšlet, argumentovat, diskutovat a pak demokraticky hlasovat mají členové Rady ČT v „popisu práce“. Nasazovat jim psí hlavu za to, že dělají přesně to, za co jsou placeni, je podlé.

Feničova zcela nepřiměřená reakce, dávání ultimát a vyhrožování soudem, potvrzují, že rozhodnutí rady bylo správné. Nechť mi Fero Fenič promine, ale jeho představa, že čtrnáct nesvéprávných radních tancuje, jak jedna prostořeká místopředsedkyně píská, pročež výběrové řízení prohlásí za zmanipulované, jej pro výkon funkce generálního ředitele televize veřejné služby zcela diskvalifikuje. Opravdu nechápu, že má zapotřebí se takhle zesměšňovat.

17. 9. 2011

 

Po zveřejnění mého článku Legrační Fenič mi v počítači přistál mail od Fera Feniče. Ve vší slušnosti v něm se mnou dílem polemizuje, dílem vysvětluje a dílem doplňuje. Fero Fenič mimo jiné píše:

Nikdy jsem nebyl významným obchodním partnerem České televize, protože roční obrat výroby dokumentárních děl pro ni nepřesáhl 15 milionů Kč – co při rozpočtu přes 7 miliard, asi skutečně nelze považovat za významné...

Pořady Febia vznikaly za náklady, které byly v ČT určené a kontrolované několika subjekty a každoročními audity (průměr cca 10 – 12 000 Kč za minutu), protože ČT (aspoň v době do roku 2004, dokud s ní Febio spolupracovalo) určovala ceny sama...

Poslední smlouva s ČT byla uzavřena na podzim 2003 na pořad Cestománie, který ČT vysílala do konce června 2004 ... již více než 7 let obchodním partnerem ČT nejsem a Febio nemá s ní žádný obchodní vztah. Proto jsem ani nemohl být v žádném střetu zájmů.
 
Febio ukončilo svou tvůrčí činnost v červnu 2010 (ne svou existenci, značka musí existovat dál, protože stále vlastní některá autorská práva – ale žádná vůči ČT, která všechna práva k pořadům Febia získala navždy a bez jakéhokoliv omezení, tedy nemusí platit autorům ani tantiémy, jak  to má u vlastních pořadů!). V červnu 2010 byl ve Febiu dokončen pro HBO celovečerní dokument Zachraňte Edwardse, který je jeho posledním dílem. Toto dílo HBO převzalo v září a premiérovalo v listopadu 2010. V průběhu podzimu proto ještě z jeho strany proběhla platba Febiu. Z těchto důvodů účetní uzávěrka, která se dělá vždy za uplynulý rok do konce března následujícího, mohla v březnu 2011 ještě vykázat ten výsledek za rok 2010, který vykázala. Nepochází však z ČT, se kterou od roku 2004 nespolupracuji, ale jiných aktivit.

Tolik Fero Fenič. Chápu, že je to pro něho citlivé. Nicméně nadále si myslím, že jeho reakce – zpochybňování výběrového řízení, ultimáta, vyhrožování soudem – je nepřiměřená a nešťastná. A v důsledku nejvíce poškozuje jeho samého.

18. 9. 2011