Články - 2011

V Rychnově nad Kněžnou je zimní stadion. Na jeho provoz město dosud posílalo dotaci Technickým službám. Ty se o stadion staraly tak, jak bývalo obvyklé. Zjednodušeně řečeno, otvíraly a zavíraly halu a vyrobily led. Radnice nyní chce, aby to fungovalo jinak, lépe, k větší spokojenosti občanů a ještě k tomu – paradoxně – za méně peněz. A podniklo v té věci několik kroků. Dá se říci, že úspěšných. Stadion ožil. Klidně by se o tom dala natočit pochvalná reportáž.

Jenže dnes platí, že dobrá zpráva je žádná zpráva. A tak to televize Prima naopak vzala z druhé strany. Odvysílala sérii rádoby investigativních reportáží, jak město stadion pronajalo neexistující firmě, jak starosta nechtěl televizi odpovídat, jak tu vysoce lukrativní zakázku radnice přihrála politickému kamarádíčkovi atd.

A skutečnost? Město nikomu nic nepronajalo. Ten, kdo provozování stadionu dál pronajal, jsou Technické služby. Město jen přesměrovalo dotaci na provoz. O ten se nyní stará firma, jež patří profesionálovi, který se dříve stejnou činností, tj. správou zimních stadionů a výrobou ledních ploch, zabýval v Německu a Nizozemsku. Dotace je ve stejné výši, jako šla předtím Technickým službám, do budoucna se ovšem bude snižovat, až k nule. Onen údajný politický kamarád, dramaticky v obraze předvedený na kandidátce jedné politické strany, s pronájmem nemá společného nic, je to jen hokejový fanda. Slovem: reportáže jak vystřižené z legendárního rádia Jerevan.

Kdyby jen to! Reportér televize Prima řadil odpovědi k jiným otázkám, tajně si kdekoho nahrával, jako „rozhořčenou veřejnost“ nechal hovořit jiného spolupracovníka TV Prima a hlavně stříhal, stříhal a stříhal. Co je ale snad vůbec nejhorší, stačí jen trochu znát místní poměry, aby bylo jasné, kdo reportérovi TV Prima vedl ruku, to v tom lepším případě, v tom horším, kdo byl u tohoto politického „kompra“ přímo zadavatelem.

Suma sumárum: reportér televize Prima nevypátral vůbec nic, jen natočil nepravdivé reportáže, poškodil město Rychnov nad Kněžnou a jeho vedení a porušil snad všechny etické zásady novinářské práce. Být na místě šéfredaktory zpravodajství TV Prima Jitky Obzinové, byly by to poslední reportáže, které redaktor Bohumil Roub natočil.

20. 12. 2011