Články - 2012

Na Nově to s těmi seriály mají nějaké popletené. Několik týdnů hustí do diváků upoutávku na nejlepší světové seriály, ba dokonce že jde o jejich premiérové uvedení, aby je pak nakonec pouštěli v jednu v noci. Konkrétně šlo o upoutávky na seriály Útěk z vězení, 24 hodin a Tudorovce.

Copak Tudorovci, skvělý historický seriál z produkce BBC, ten ještě běžel aspoň okolo třiadvacáté hodiny, ale na „nejlepší světové seriály“ Útěk z vězení či 24 hodin si divák, který je chce sledovat on-line, musí počkat přes půlnoc. Až do zítra.

Ono to vůbec vypadá, že levá ruka na Nově neví, co dělá pravá. Upoutávky hlásaly, že jde o premiérová uvedení. V případě Útěku z vězení ovšem Nova ve skutečnosti znovu zopakovala řadu, kterou již jednou dávala. U aktuálně běžící šesté řady seriálu 24 hodin pro změnu o premiérové uvedení opravdu jde, leč má to také jednu drobnou závadu. Pátou řadu Nova nikdy na svém hlavním kanále neodvysílala. Ta běžela jen na Nově cinema. Ovšem v době, kdy digitální signál ještě zdaleka nepokrýval celé území České republiky. Takže většina diváků, kteří tento typ seriálů, co mají spád a napětí, mají rádi (a oni takoví, milá Novo, stále ještě existují) a nechtějí či nehodlají je stahovat kdesi na internetu, má co do pátého pokračování prostě smůlu.

Chápu, že v konkurenci s kombajnéry z Plechové kavalerie či dojičkami z Druhého dechu, které teď nová Nova pouští v „primetimu“, nemůžou pokleslí američtí hrdinové typu agenta Jacka Bauera obstát. Faktem nicméně zůstává, že asi nejsem jediný, kdo si ještě docela dobře pamatuje doby, kdy Nova (CET 21 – Středoevropská televize pro 21. století) ze zásady normalizační produkci nepouštěla. Natož pak v hlavním vysílacím čase.

Časy se zřejmě mění. A lidé s nimi.

 

14. 3. 2012