Články - 2012

Předsedkyně Asociace režisérů a scénáristů (ARAS) Ljuba Václavová a místopředsedkyně Filmového a televizního svazu (FITES) Olga Sommerová zaslaly ministryni kultury Aleně Hanákové denunciační dopis, ve kterém naprosto skandálním způsobem dehonestují dlouholetou redaktorku a spolupracovnici Českého rozhlasu Ivanu Denčevovou. Na vědomí svůj hanopis odeslaly též Petru Nečasovi, Miroslavě Němcové, Kateřině Klasnové, Lubomíru Zaorálkovi, Vlastě Parkanové, Karlu Schwarzenbergovi, Bohuslavu Sobotkovi, Radku Johnovi, Anně Putnové a Petru Gazdíkovi.

Celý ten denunciační pamflet má ovšem jednu zásadní vadu. Prakticky všechno, co do něj zpovykané režisérky sepsaly, je lež. Bohapustá lež! Kupříkladu: Ivana Denčevová nikdy nebyla a není spolumajitelkou, natož dlouholetou, firmy RTA. (A i kdyby snad byla, co by na tom bylo, proboha, špatného spoluvlastnit firmu, jež provozuje regionální zpravodajskou televizi?) Nebo: do Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie Denčevovou nenavrhli politici, nýbrž Filmová akademie Miroslava Ondříčka.

Dokonce je to tak, že o nominaci do rady fondu Denčevová vůbec neusilovala. Na škole, kde studuje její dcera, si všimli, že matka jedné jejich studentky se coby scénáristka pohybuje ve velmi příbuzné oblasti. Ivana Denčevová totiž je autorkou a scénáristkou bezpočtu rozhlasových pořadů. Vedení školy proto Denčevovou oslovilo a posléze navrhlo. Takže žádní politici, nýbrž renomovaná soukromá vysoká filmová škola. Zvláště pikantní pak je, že na té škole vyučuje i sama Sommerová.

Možná by se nad celou věcí dalo mávnout rukou, vždyť je to koneckonců jen další z nekonečné řady popletených výkřiků legrační partičky notorických petentů, jejichž podpisy už řadu let nechybí pod žádnou ptákovinou či lumpárnou. Jenže ono se před zlem, a nota bene patologickým zlem, nemá ustupovat. Proto je třeba hodně nahlas vykřičet do světa: Režisérky Sommerová a Václavová jsou bezcharakterní lhářky! A jsou ostudou organizací, jejichž jménem vystupují!

On je to vůbec zajímavý paradox, když pracovní metodou lidí, kteří mají den co den plná ústa Pravdy a Lásky, ve skutečnosti není nic jiného než Lež a Nenávist. Jak charakteristické!

Kdy se ARAS a FITES Ivaně Denčevové omluví? A rozešlou také dementi na adresy všech výše uvedených politiků?

21. 3. 2012