Články - 2012

Existuje velká pravděpodobnost, že Janek Kroupa, ano, ten, co se nyní v rámci propagace restartu nováckého magazínu Na vlastní oči živí kobylkami, skončí s novinařinou. Proč? Protože je to jistě poctivý mladý muž a princip, který tak rád uplatňuje na politiky, jistě vztáhne i sám na sebe. Jaký princip? Princip, že když něco totálně zfušujete, měli byste se pakovat z veřejného prostoru.

A dodejme hned, že Kroupovi se to čím dál častěji stává, že jako novinář šlape vedle. Vzpomínáte si ještě kupříkladu na to obrovské Kroupovo odhalení v Budišovské kauze? Ve vazbě následně skončila i zcela nevinná Věra Jourová. Ne, netvrdím, že právě za tohle mohl Kroupa. To už byl jen řetězec na Kroupova „odhalení“ navazující. Faktem nicméně zůstává, že skoro všechno v té kauze nakonec bylo jinak. Ukázalo se totiž, že právě Kroupův hlavní „svědek“, architekt Marek Říčař, byl ze všech těch budišovských ptáčků nejpovedenější. Rozuměj – žádný svědek, nýbrž hlavní viník. Viník, který si Kroupu vodil jako marionetu.

S návratem magazínu Na vlastní oči nyní Kroupa odhalil dalšího „sprostého podezřelého“. Objektem jeho zájmu se tentokrát stal senátor a bývalý brněnský primátor Richard Svoboda. A jako by celá kauza byla zfabrikována přes budišovský kopírák. Co Kroupa vypátral? Vůbec nic. Opět je jen nástrojem někoho jiného, tentokrát inženýrky Křížové. Té inženýrky Křížové, která má sama evidentně hodně másla na hlavě, sama je totiž vyšetřována orgány činnými v trestním řízení, a s vysokou pravděpodobností si prostřednictvím Kroupy vyřizuje (i se Svobodou) své vlastní staré účty.

Přičtěme k tomu, že všechna ta stařičká obvinění Kroupa „jako na potvoru“ vytahuje ausgerechnet měsíc před senátními volbami, ve kterých Svoboda obhajuje svůj senátorský mandát, a na podezření, že opět ani tak nejde o nějaké odhalení jako spíše o další Kroupovu novinářskou lumpárnu, je zaděláno.

Nejsem žalobcem, obhájcem ani soudcem Richarda Svobody. Tu konkrétní kauzu neznám a ani nemám nejmenší chuť se v ní babrat. Jen Richarda Svobodu už pár let znám a vím, že zrovna právě on nemá a nikdy neměl pověst nějakého hrabivce, tyjícího z veřejných funkcí. Když k tomu ještě přičtu, že v Kroupově reportáži zaznívají tak evidentní pitomosti, jako že Nové Semilasso, ve skutečnosti naprosto nedominantní dům v Králově Poli, je nová dominanta moravské metropole, moje podezření se limitně blíží jistotě. V této souvislosti mne aktuálně napadá, zda Janek Kroupa v nedávné minulosti kdesi u stánku neholdoval příliš levným lihovinám, neb je evidentně stižen slepotou.

Ale zanechme legrácek, teď naprosto vážně. Ručí si Janek Kroupa za svoji práci? Je ochoten nést následky, pakliže se ukáže, že i tato jeho reportáž byla z rodu těch „budišovských“? Jde totiž o setsakra vážnou věc. Jeho novinářská fušeřina totiž může objekt jeho zájmu stát politickou kariéru. Vsadí Janek Kroupa do banku svou vlastní novinářskou kariéru?

21. 9. 2012