Články - 2012

Princip fungování médií (včetně těch veřejnoprávních) a práce novinářů se ve čtvrtek v plné nahotě ukázal v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo (ČT1, 22. 11. 2012). Novináři chtějí konflikt za každou cenu, a když se nekoná, poštívají zúčastněné, aby se do sebe pustili. Kdekdo byl natěšený na to, jak se do sebe avizovaní účastníci debaty, levicová ekonomka Ilona Švihlíková a pravicový senátor Jaroslav Kubera, zaklesnou, a ono nic. Namísto krve víceméně seriozní diskuse.

Jaroslav Kubera je na naší politické scéně vůbec zajímavý úkaz. S klidem a vtipem říká relativně samozřejmé věci: že stát (obec) je špatný hospodář, a proto má spravovat co nejméně majetku, že stát má občany pokud možno co nejméně otravovat, že nejlepší obrana proti korupci nejsou rozsáhlá represivní protikorupční opatření, nýbrž co nejmenší množství peněz protékajících veřejnými rozpočty, že když ODS mluví o odbourávání byrokracie, má jít sama příkladem atd. atd. Již řadu let za to Kubera na kongresech ODS sklízí bouřlivý potlesk, pak ovšem dojde na hlasování a delegáti obvykle odhlasují úplný opak toho, čemu předtím nadšeně tleskali.

Někteří komunální politici ODS jdou ještě dál a Kuberu obviňují z komunálního socialismu. Proč? Kupříkladu proto, že v Teplicích, kde je Kubera dlouhá léta primátorem, senioři neplatí za městskou hromadnou dopravu či proto, že v tomto modrém ostrůvku uprostřed severočeského rudooranžového moře se nic neplatí za odvoz odpadu. Nějak jim u toho uniká, že tam, kde se nic neplatí, neexistuje ani žádná agenda, pročež nejsou potřeba žádní úředníci, žádní kontroloři ani žádní vedoucí a (političtí) nadřízení vedoucích. Náklady na byrokracii jsou nulové a nulový je rovněž prostor pro korupci. Ale pozor, zadarmo to celé samozřejmě není, vždyť si to tepličtí platí svými daněmi. Tak proč lidi otravovat dalšími platbami, říká Kubera.

Ze stejných pozic nahlížela na Kuberu v televizní debatě ekonomka Švihlíková. Prý si spletl politickou stranu. Takže jak to vlastně je? Kdo se tady mýlí? Pravičák Kubera na straně jedné, nebo levicová intelektuálka Švihlíková spolu s Kuberovými rádoby pravicovými kritiky na straně druhé? Je Kubera skrytý levičák, když o jednoduchých principech pravicové politiky jen nemluví, nýbrž je realizuje v praxi, výsledkem čehož mimo jiné je, že Teplice nemají – na rozdíl od mnoha obcí, kde hospodaří jeho „pravicoví“ pomlouvači – žádné dluhy?

Mimo sféru chápání levicových intelektuálů typu Švihlíkové zároveň je, že Kuberova všední pravicová politika selského rozumu bere ohled na sociálně slabší vrstvy. V jejich pojetí totiž má patent na „sociálno“ pouze levice. A jak ta levicová sociální politika vypadá? Viděli jsme to 17. listopadu na Václavském náměstí. Naši levicoví krysaři se nic nového nenaučili. Jejich píšťaly a bubny opět vábí prostoduché občany do slepých, často však také krvavých a v každém případě chudých uliček třídní nenávisti.

Je to fakt síla, když banda soc-bolševických demagogů na Václaváku vykřikuje, že demokracie vypadá jinak. Svoji představu o demokracii už totiž jednou naši odboráři a komunisté sloučení se sociálními demokraty předvedli. Říkali tomu „lidová demokracie“. Zůstaly za nimi tisíce mrtvých, statisíce vězněných a miliony okradených.

25. 11. 2012