Články - 2013

Ještě nikdy mi na žádný článek nepřišlo tolik pozitivních, často doslova nadšených ohlasů jako na ten o Klausovi a amnestii (Klaus opět o kolo napřed aneb O amnestii trochu jinak). Nevyvozuji z toho, že můj názor je jediný správný, nýbrž že mezi lidmi je neuvěřitelný hlad po alternativních názorech, které jim hlavní proud české žurnalistiky (dlouhodobě) vůbec nenabízí. Amnestijní a schwarzenberské mediální vymývání mozků jsou jen posledními plody z tohoto nemocného stromu. To je největší důvod k zamyšlení! Dvacet čtyři let po sametu jsou naše média opět názorově unifikovaná, jen trochu jinak než kdysi.

Na Ondřeji Neffovi jsem si vždycky vážil toho, že jeho Neviditelný pes, první internetový deník v naší zemi, do téhle kategorie nepatří. Pes byl a stále je otevřenou platformou pro střetávání různých názorů. Přesto musím napsat, že způsob a tón jeho polemiky s mým článkem mne zarazil. Pominout meritum mého sdělení, vytrhnout z celého textu jednu půlvětu a na polemice s nadsázkou o „profackování justice“ vystavět demagogii, že „to není v ústavě“, to je opravdu hodně laciné. Navíc ten osobní osten. No... dost se tím u mě Aston shodil. Chtěl jsem na to původně reagovat, ale někteří čtenáři tak v diskusi učinili za mě.

Z. Švrček: Astone, Astone! Petr Štěpánek vám musí ležet v žaludku, jako ostatně mnohým dalším, když používáte takovouhle „protidemagogii“. Jasně, že Klaus justici profackoval a ani to v ústavě být nemusí! V tom, co Petr Štěpánek napsal, vidím hodně pravdy, celá hysterie kolem amnestie nebyla o amnestii, byl to hon na Klause - včetně reakce těch pitomů starostů a dalších, co sundávali jeho obraz (někteří jej sundali již dávněji před amnestií, jako třeba pan radní ČTÚ Ondřej Malý). Četli jste vůbec někdo to „rozhodnutí o amnestii“? Já se Štěpánkem souhlasím, ostatně o mediích a novinářích si myslím své a neustále znova a znova mne v tom záporném názoru utvrzují. Kampaně kolem amnestie či volby presidenta nebyly výjimkou.

M. Zikmund: Demokratický přístup ke spravedlnosti má nejen starost o to, aby neutekl viník, ale i o to, aby nebyl poškozován nevinný. Pokud prezident svou amnestií „profackoval“ justici za příliš dlouhé řízení (a tím i poškozování řady nevinných), pak média zase využila amnestie k „profackování“ Klause (amnestie přitom byla jen záminka, klacek). Zcela záměrně přitom „zapomněla“ na radost nad ukončením trápení nevinných a živila veřejnost jen uražeností nad osvobozením viníků. Pan Štěpánek tuto věc připomněl, čímž zase on média „profackoval“. To si Aston samozřejmě nemůže nechat líbit, protože média nemá nikdo co profackovávat, tak po něm vztekle seknul drápkem. Normální průběh...

Totalitní a demokratický přístup ke spravedlnosti má společný rys - chce potrestat viníky. Demokratický se od totalitního ale odlišuje a má to daleko obtížnější tím, že myslí i na nevinné - než odsoudit nevinného, raději nepotrestat viníka. Totalitní přístup tak má nespornou propagandistickou výhodu, má holt lepší statistiky. Mezi amnestovanými abolicí bylo určitě mnoho viníků, zasluhujících trest. Ale také mezi nimi bylo mnoho nevinných, dlouhodobě popotahovaných justičním aparátem, který jim často zničil život.

Fakt, že se v hlavních médiích neustále omílala starost, že nebudou potrestáni viníci a nikdo ani náznakem nevyslovil uspokojení nad tím, že pro řadu nevinných bude ukončeno jejich trápení, signalizuje, do jaké míry media ve skutečnosti tíhnou k demokratickému uvažování. Jejich zjevná neochota vidět i tu druhou stranu mince pak také dokládá, že ve vztahu k prezidentovi šlo jednoznačně o profackování. Jak to máte Vy, nechávám na Vás.

M. Moravcová: Píšete blbiny, Astone! Tak Klaus za 10 let nic neudělal? On neodvolal Brožovou? On neupozorňoval na hrozící soudcokracii? On neodmítal jmenovat některé mladé nezkušené čekatele na soudce? Média, někteří členové ÚS, opozice a samozřejmě kulturní fronta od Halíka, přes Holubovou až k Viewegovi na něj řvali, co si to dovoluje. Vždycky jste psal, Astone, že Klaus je jen kladeč věnců, na kterém vlastně vůbec nezáleží. Dneska mu nasazujete psí hlavu.

P. Pokroný: Pane Neffe, než začnete někoho kritizovat, zjistěte fakta: Omyly justice nás stály 203 366 000 Kč. Víte, náš milý pane Neffe, kdo to zaplatí? Justice? Nikoliv. My, co zde žijeme. A ani jeden soudce nebyl potrestaný. Za děsivá rozhodnutí. Šok? Ne, fakta z naší vlasti. Pan prezident Václav Klaus chtěl odvolat naprosto neschopnou, neviditelnou nejvyšší soudkyni Ivu Brožovou za totální nečinnost. Víte, co se stalo? Rychetský, Wagnerová a spol. mu to zablokovali. Prý, i když bude po mozkové mrtvici, nikdo ji nesmí odvolat. NIKDO! Zjistěte si to. Rok nebyla ve funkci. I významní soudci jásali. Je konec a nastoupí někdo kvalitní. Brožová vstala z mrtvých a opět tam je zašitá. Zjistěte si to. Blbečkové, co jsou v base 50x. Místo náramků, třeba doživotních, chodí stále do basy a není místo pro skutečné kriminálníky. Sjednocení odsouzení: jeden soudce dá podmínku, druhý šest let. To je rozptyl, co? A baba Brožová mlčí! Zjistěte si to. Nesjednocuje zákony, nechodí do Parlamentu, nic. Je pro nás prospěšná jako Rath v kriminále. A je NEODVOLATELNÁ! 15 - 17 let staré soudní procesy. A nic se neděje. Prezident Lichovník krčí rameny. A co? Budeme analyzovat. Děsivé rozsudky, děsivé vláčení: Jourová, Šafránek, Schindler a Brožová mlčí, Lichovník krčí rameny! Amnestie o voze, Vy o koze. Každý si platíme svého důchodce a... svého soudce! Amnestie otevřela oči.

V. Mlich: Oni se ho bojí! Amnestie byla samozřejmě správná a pěkně profackovala justici, přesně jak píše pan Štěpánek. Pohádkám o tom, jak nějaký poškozený při ní definitivně přišel o své peníze, uvěřím, když někdo uvede JEDINÝ případ, kdy se někdo někdy soudil přes 8 let a nakonec dostal svoje peníze, anebo aspoň jejich podstatnou část.

Ale chci psát o tom, že dnes ráno jsem si všimnul billboardu asi 3 x 5 metrů „Amnestie po Česku“. Nevím, kolik stojí návrh a výroba takového billboardu, ani nájemné za jeho umístění, ale tuším, že to nebude zrovna málo. Tak mi vrtá hlavou, kdo asi má tolik peněz navíc a co si od takové investice slibuje, že si takhle kopne do člověka, co za měsíc odchází z úřadu? ONI SE HO BOJÍ! A asi dobře ví, proč. Pane Klausi, nedejte se!

7. 2. 2013