Rozhovory - 2015

Parlamentní listy – na otázky Jakuba Vosáhla odpovídal Petr Štěpánek

Kongres ODS absolvuje jako řadový delegát, a k současnému vedení strany má mnoho výhrad. Lidé, kteří za předsedy Nečase přivedli stranu téměř na dno, podle něj rozhodně nejsou těmi, kteří by ji měli vytáhnout zpět. Jenže mezi "tvářemi ODS" prý není nikdo jiný než tito lidé, kteří voliče spíše odpuzují. Zejména mezi nimi prý vyniká dáma, která v Nečasově vedení byla stranickou "dvojkou".

ODS tento víkend pořádá nevolební kongres. Co od něj očekáváte?

Nic. Bohužel. Bude se natřásat peří, jak už je zase všechno skvělé. Jenže není. ODS se stále pohybuje v pásmu jednociferných preferencí.

Je to už více než rok, co se do vedení strany dostal profesor Petr Fiala. Jakým směrem podle vás ODS vede?

Rád bych se mýlil, ale Fialova volba do čela strany nebyl dobrý nápad. Vůbec nezpochybňuji jeho intelektuální potenciál, byl by nepochybně dobrým ideologem strany, třeba ve funkci jejího místopředsedy, ale předsednický post potřebuje jinou osobnostní výbavu. A vede ODS skutečně Fiala? Hlavními mediálními tvářemi jsou jiné postavy, třeba poslankyně Němcová. Opět bych se rád mýlil, ale jejich vystoupení širší veřejnost od ODS spíše odpuzují.

Když si vezmu předsedy, kteří ODS řídili a formovali, tak přes všechny rozdíly jsem u Václava Klause, Mirka Topolánka a v podstatě i Petra Nečase viděl některé styčné body, které naplňovaly právě to, s čím si veřejné mínění spojovalo ODS. Všichni byli skutečnými "ódéesáky". U Petra Fialy tento dojem často ztrácím a mám pocit, jako by z ODS dělal názorově poněkud jinou stranu. Jak to cítíte vy?

Já sice s Fialou nesouhlasím v jeho hodnocení mezinárodně politické situace, ale jinak s ním „ideový“ problém nemám. Takže vaše hodnocení nesdílím. Problém je spíše v jeho okolí, respektive v poslaneckém klubu. Více než z poloviny jej tvoří právě ti, kteří ODS spolu s Petrem Nečasem přivedli tam, kde dnes je. A právě tihle – zřejmě v roli nepostradatelných – ji teď pro změnu „napravují“. Jakou asi mohou mít věrohodnost? Nedávno jsem to v jednom svém komentáři srovnával s revitalizovanými lidovci. V dresu KDU-ČSL dnes až na jednu výjimku sedí ve sněmovně samé nové tváře.

A není to jen Petr Fiala. V poslední době jako by ODS názorově formovali lidé jako Jana Černochová, Bohuslav Svoboda, Marek Benda nebo Miroslava Němcová, která, přijde mi, oproti minulosti začala mluvit poněkud jinak. Když se zeptám na rovinu - je toto podle vás ještě ODS, tak jak byla pětadvacet let vnímána?

Ne, není to ta ODS. Mor pravdoláskovní politiky už dlouho hlodá i v ODS. Poctivou pravicovou politiku nahrazuje buď primitivní plakátový antikomunismus nebo bezbřehý liberalismus, možná přesněji přímo levičácký liberalismus. Ale abychom si rozuměli. Mně nevadí lidé s jiným názorem. Já se s nimi snesu. I v rámci jedné strany. Mně vadí, že oni ten svůj názor povyšují na jediný správný, chcete-li oficiální stranický názor. Ale v ODS stále ještě je hodně lidí, kteří ji v roce 1991 s Klausem zakládali a některé věci prostě vidí jinak, než jak je prezentuje současné vedení. Fatálně se to projevuje kupříkladu v hodnocení ukrajinského konfliktu a dalších věcí, které s tím souvisí.

S tím souvisí ještě jedna věc - v poslední době se občas začíná mluvit o sbližování ODS a TOP 09 ve smyslu užší spolupráce. Nemáte pocit, že toto sblížení v rovině politických idejí už dávno proběhlo, takže by se jednalo vlastně jen o posvěcení faktického stavu?

Ze spolupráce s Topkou ještě nikdy pro ODS nevzešlo nic dobrého. V Nečasově vládě se praktikovala Kalouskova finanční politika. Účty za to ovšem zaplatila ODS, nikoli Topka. To samé hrozí i teď. Spojení ODS a TOP 09 by v kratším či delším horizontu byl konec ODS.

Kde v tom případě vidíte potenciál pro vzkříšení pravice ve stylu někdejší ODS?

Mám-li být upřímný, zatím tenhle potenciál moc nevidím. Ti lidé existují, ale jsou momentálně roztříštěni v několika formacích. Každý chce být generál. Ale skutečná osobnost, nota bene klausovského formátu, jež by tyhle proudy sjednotila, zatím nikde vidět není.

A když jsme u toho srovnávání politických formací - nejvíce na sebe v současnosti útočí hnutí ANO a TOP 09. Přitom mi přijde, že v řadě věcí, zejména v zahraniční politice, ale například i v postoji k živnostníkům a malým podnikatelům, se tyto strany názorově dost protínají. Může tato nevraživost podle vás být konkurenčním bojem?

Máte pravdu. Je pozoruhodné, kolik právě tyhle dvě strany, které se navenek ústy Babiše a Kalouska nejvíce střetávají, toho mají společného. Po Babišově cestě do Ameriky, odkud se vrátil jako přesvědčený amerikanofil, jsem na facebooku napsal, že funkcionáři ANO a Topky se momentálně strkají před americkou řití o právo nejrychlejšího vnoření.

Minulý víkend proběhly prezidentské volby v Polsku a zvolen byl tak trochu nečekaně Andrzej Duda z Práva a spravedlnosti. Může to být i z mezinárodního hlediska impuls k oživení myšlenek tradiční pravice?

Tak optimistický nejsem. Každopádně je to ale potvrzení trendů, jež se Evropou šíří. Extremisté hlavního proudu, kteří v EU vládnou, ale kolem sebe budou ještě hodně kopat.

Originál ZDE

3. 6. 2015