Články - 2015

David Rath je gentleman! Opravdu?

Napsal jsem na facebook dva statusy o Davidu Rathovi. Nikoli o jeho soudním procesu, nýbrž o dvou spíše okrajových, přesto poměrně důležitých věcech. Jsou to spíš jen takové postřehy. Jeden status byl o Rathově doktorském „kostýmku“, ve kterém se pro média vyjadřoval k prvoinstančnímu rozsudku. Druhý poukazoval na skutečnost, že Rath je prakticky jediným lékařem-politikem, kterého média dlouhodobě titulují „doktor“. Nebude na škodu, když zde oba statusy odcituju v plném znění:

„Nejvíc se mi dnes líbil Rathův doktorský kostýmek, jejž zvolil pro svůj dnešní rozsudkový mediální výstup, včetně nezbytného fonendoskopu kolem krku. Chybělo už jen čelní ORL zrcátko.“

„Ještě k Rathovi. A o lidské blbosti a stádovitosti. Mezi politiky je spousta vystudovaných lékařů. Nevím o nikom jiném, kdo by se nechal oslovovat a komu by debilní novináři - a nejen novináři - na to naskočili, že ho prakticky jako jediného dlouhodobě titulují "doktor Rath". To vše v zemi, kde se v médiích tituly skoro vůbec nepoužívají. Nebo jste snad zaznamenali, že by novináři - a nejen novináři - říkali u jiných politiků-lékařů doktor (Přemysl) Sobotka, doktor David, doktor Langer, doktor Němeček, docent Heger atd. atd.?“

Pod oběma statusy se rozpoutala velmi bouřlivá diskuse. Jeden ze čtenářů k tomu napsal trefný koment, že je to podprahové působení. Já jen dodávám, že na prostodušší část obyvatelstva ovšem funguje dokonale. Slůvko „podprahový“ možná není úplně přesné, leč docela srozumitelně vyjadřuje, o co v případě Davida Ratha jde. Prostoduchým lidem prostě stačí, že dotyčná osoba je přece „pan doktor“ (bílý plášť, fonendoskop, dlouhodobé titulování), ergo je to přece slušný člověk, který to určitě všechno myslí dobře. A David Rath tohle všechno samozřejmě velmi dobře ví.

Že právě tahle navenek uhlazená osoba vnesla do politiky ty nejpřízemnější, nejodpudivější a nejhanebnější způsoby, jim zcela uniká. A tak se Rathův fan-klub, a zvláště pak jeho ženská část, za „pana doktora“ bije s neuvěřitelnou vervou. Nejlépe to vyjadřuje výrok jedné z jeho fanynek, že David Rath je gentleman. Vždyť ona se s ním osobně zná!

To je jedna skupina. Druhou pak jsou více či méně prostoduší levicoví voliči. Že „pana doktora“ načapali se sedmi mega v krabici od vína, že si ze svého středočeského gubernátorství udělal výnosný kasapodnik, že všem ostatním kázal vodu a sám chlastal víno, to všechno jde stranou.

Za všechno mohou ti ostatní. Na „pana doktora“ to nastražili. Tak určitě! Faktem ovšem je, že zdaleka nejlépe se nastražuje na ty, kteří u koryta chlemstají tak nehorázně, až to stříká všude kolem. A ani bílý ubrousek, který si způsobně uvážou okolo krku, to nezakryje.

Rathův soudní proces nehodnotím. Rád to ponechám jiným. O české justici si žádné iluze nedělám. Je, jaká je. Levicové i pravicové vlády se na ní podepsaly stejnou měrou.

25. 7. 2015