Rozhovory - 2015

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Petr Štěpánek, známý prostořeký politický glosátor, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz promluvil o znechucení z nejnovějšího vývoje v Evropě, stejně jako o své skepsi z budoucnosti ODS. Ta podle něj není schopna se za zájmy národa postavit, přitom by mohla být z relevantních politických sil téměř jediná.

V týdnu jsme sledovali v Evropském parlamentu Angelu Merkelovou a Francoise Hollanda. Německá kancléřka při té příležitosti řekla, že uprchlickou krizi vyřeší jedině „více Evropy“ a v kuloárech znechuceně poznamenala o protestujících zemích ze střední Evropy, včetně ČR, že se za čtyřicet let komunismu v ničem nepoučily. Co na její názory říkáte?

Miluju, když východní Němka Angela Merkelová, tedy Východoevropanka stejně jako my, mistruje nás ostatní občany z bývalého sovětského bloku. Miluju, když bývalá svazačka, která na změně režimu v bývalé Německé demokratické republice nemá ani tu nejmenší zásluhu, rozdává své rozumy. Miluju, když osoba bez jakékoli vize, která udělala velkou politickou kariéru jen a jen proto, že se stala chráněnkou kancléře sjednotitele Helmuta Khola, jehož ovšem záhy zapřela, si hraje na vizionářku. Merkelová je neštěstím nejen pro Německo, ale pro celou Evropu.

Mimochodem, v Evropském parlamentu na Merkelovou velmi ostře reagoval známý britský euroskeptik Nigel Farage, který poznamenal, že s každým dalším slovem paní kacléřky je rozpad EU čím dál pravděpodobnější. Vy jste jeho projev sdílel na svém Facebooku, takže vás zjevně zaujal. Co v něm považujete na nejdůležitější?

Nigel Farage mimo jiné řekl, že právě Angela Merkelová svým „pozváním“ milionů migrantů do Německa, respektive do Evropy, učinila nejhorší politické rozhodnutí za posledních padesát let. Má pravdu! Doufám, že Němcům ještě zbylo tolik rozumu, že politické dny této strašné osoby, doslova kontinentální hrozby, jsou sečteny. Čím dřív se to stane, tím lépe. Totéž platí o francouzském Hollandovi.

Co říkáte na podobu debaty o naší budoucnosti v EU, která po hlasování ministrů vnitra probíhá v ČR?

Nejlépe a nejpřesněji to pojmenoval exprezident Klaus, když vládu vyzval, aby poté, co srazila paty před bruselským diktátem, si svůj mandát ověřila v referendu nebo v předčasných volbách.

Jste dlouholetým členem ODS, která se na těchto tématech vždy profilovala, teď je však trochu v ústraní?


Žijeme v politicky převratné době. Taková doba potřebuje silné a razantní politiky. ODS už je dnes – bohužel – jen stranou mírného pokroku v mezích „evropských“ zákonů. Na jejích preferencích je to samozřejmě vidět.

Mimochodem, na ParlamentníchListech.cz zazněl i názor, že je v podstatě obrovským „uměním“ vedení ODS profesora Fialy, že ze současné situace ohledně migrantů a EU dokázala vytlouct pouhých devět až deset procent preferencí, kolik jim v posledním týdnu zhruba připisují volební modely. Co vy na to?

Souhlas. Opravdu je to „umění“.

Kdo jiný by podle vás mohl tato témata efektivně uchopit?


Vezměme to popořadě. Co dobrého můžeme očekávat od ČSSD, jež je v europarlamentu členem Evropské socialistické strany, jež do čela Evropského parlamentu nominuje eurozločince Schulze, který odbojným Východoevropanům neváhá vyhrožovat silou? Nic. Co můžeme očekávat od lidovců a TOP 09, kteří jsou v EP členy Evropské lidové strany, jež je zrcadlovou kopií eurosocialistů? Nic. Co můžeme očekávat od Babišových ANOnistů, kteří jsou v EP členy „liberální“ frakce, jíž velí eurofanatik Verhofstadt? Nic. Čeští komunisté zastávají, co se týče migrace, relativně rozumné názory, ale pořád to jsou komunisté. Zelení jsou tragedií světa v jakékoli podobě. Zbývají mimoparlamentní či pseudoparlamentní uskupení, mezi kterými se nejvýrazněji profilují Konvičkovci a Okamurovci. Mému srdci je bližší intelektuál Konvička, který navíc prakticky jako jediný na nebezpečí islamizace Evropy upozorňuje už řadu let, takže ho nelze podezřívat z politického konjunkturalismu, či chcete-li to lidově, z politické vyčuranosti. Důležité rovněž bude, kam se postaví a jakým směrem ukážou dvě nejvýraznější postavy české politiky, prezidenti Zeman a Klaus.

Jak by se vám líbilo, kdyby se mluvčím těchto nespokojených skupin stal Andrej Babiš? Už tam z jeho strany jisté pokusy byly...

Bláhová naděje. Co myslíte, že Babiš, největší zdejší příjemce eurodotací, nakonec, až půjde do tuhého, upřednostní? Zájem českých občanů, nebo svůj byznys? Navíc. Nenechme se ošálit tím, co politici říkají u nás doma. Podstatné je to, co dělají v Bruselu. Není nejmenších pochyb, že Babišovi europoslanci, Telička a spol., jsou eurohujeři jak vyšití.

Když už jsme u Andreje Babiše. V posledním týdnu dvakrát rozvířil veřejné mínění, nejprve svým vystoupením u Václava Moravce, kde velmi tvrdě a místy až vulgárně útočil na Miroslava Kalouska, a pak svým videem na podporu EET, kde rovněž prezentoval svou „lidovost“. Myslíte, že toto chování mu voliče získá, nebo spíše odradí?


Na facebooku jsem to nadmíru „povedené“ vystoupení komentoval takto: „Panoptikální Otázky Václava Moravce! Běda lidem, kteří dopustí, že ministrem financí jejich země je něco takového jako Babiš. Běda lidem, kteří dopustí, že něco takového jako Kalousek je prakticky lídrem opozice. Běda lidem, kteří dopustí, že něco takového jako Moravec je klíčovou, protežovanou tváří veřejnoprávní televize.“ Nic na tom nemění ani fakt, že v některých věcech má Babiš samozřejmě pravdu a nejvíc v tom, že hlavní příčinou jeho úspěchu je mizerná politika jeho předchůdců.

Elektronická evidence tržeb je vůbec zásadním vnitropolitickým tématem posledních týdnů. Jak moc důležité podle vás je? Skutečně může znamenat zvrat v dosavadní spanilé jízdě Andreje Babiše českou politikou, jak se někteří domnívají?

EET je zástupné bojiště. Ano, je líp. Nejvíc ovšem Babišovým firmám. Když vidím tu nezměrnou naivitu Babišových podporovatelů, kteří opět (pokolikáté už?) uvěřili, že se dostavil nějaký Godot, napadá mě ten známý Churchilův bonmot, že „nejsilnějším argumentem proti demokracii je pětiminutový rozhovor s voličem“. Chytrým voličům se omlouvám.

Jakub Vosáhlo, 11. 10. 2015


Originál rozhovoru ZDE