Články - 2015

Myslím, že to ta Anděla Merkelová fláká a že je strašně nedůsledná, když pozvala jenom syrské uprchlíky. Mnoho trpících je taky v Jemenu, v Súdánu, v Nigérii, v Mali, v Barmě alias Myamaru, náboženské konflikty postihly taky Filipíny, Srí Lanku, Indonésii a miliony potřebných jsou i v mnoha dalších zemích. Teď zrovna taky čtu o největším uprchlickém táboře na světě v Keni. To přece zvládneme, ne? A taky neziskovky přece potřebují nějaký zisk.

Už jsem to tu jednou kdysi napsal, leč zaprvé nic se od té doby nezměnilo a zadruhé opakování je matkou moudrosti: Nejlepší ruskou propagandou je naše vlastní hloupá propaganda protiruská. Zdaleka největší zásluhy má v tomto směru Česká televize, v některých kruzích dnes známější pod názvem ProtiČeská televize.

Pustil jsem si zase po letech film Železná lady. Vlastně ten film nemám moc rád. Sice v něm září skvělá Meryl Streep, ale jeho celkové pojetí mě štve. Ten úžasný životní příběh hokynářské dcery, jež se svojí nezdolnou pílí, cílevědomostí a neústupností vypracovala až na samotný vrchol britské politiky, jakoby sjednocují vzpomínky staré, už poněkud popletené premiérky - vdovy, jež rozmlouvá se svým mrtvým manželem. Ani tohle pojetí filmu ovšem nemůže zastřít velikost Margaret Thatcherové. Scény, kdy jediná žena v místnosti mezi spoustou mužů má evidentně zdaleka největší koule, jsou přímo boží. Znovu jsem si nad tímhle filmem uvědomil, jak strašně, strašně, strašně moc dnes Evropě, ale vlastně i světu, chybějí skutečné politické osobnosti, skuteční státníci hodní toho pojmenování.

Tak si tak říkám, že vůbec nejlepší by bylo, kdyby ruku v ruce odkráčeli do řiti Kalousek i Babiš. Představa, že jejich infantilní spor (rozuměj – sázku o 10 mega) bude řešit soud, je napřesdržku. Oběma!

Když tak poslouchám všechny ty kecy o zdanění hazardu, zákazu kouření a regulaci fšeho, co se kolem hýbe, probouzí se ve mně mé horší já. To pak toužebně vyhlížím nějaké politické uskupení, které si dá do programu podporu hazardu, propagaci chlastu, kouření, drog a prostituce a hlavně kažení dětí a mládeže. Coby bývalý pedagog se toho rád zúčastním.

Taky se vám tak moc líbí ta selektivnost při uplatňování presumpce VINY u politiků? Vůbec nejkouzelnější je, když Rozbořila vyzývají k rezignaci politici STAN. Nějak pozapomněli, že jednoho obviněného hejtmana (libereckého Půtu) mají i ve svých řadách. Totéž platí o Topce a ODS. Nějak zapomněly na své borce Hudečka a Svobodu a spol. Svoboda dokonce coby obviněný kandidoval do sněmovny. Ale asi není obvinění jako obvinění.

Myslím, že tvůrci nováckých Střepin mohou s tvůrci českotelevizních 168 hodin směle soutěžit o titul největší trotlové televizní obrazovky.

Otázky Václava Moravce, opět tradiční "objevná" českotelevizní dramaturgie: vlevo eurohujer Zaorálek, pravo eurohujer Schwarzenberg.

Pamatuji Jiřího Hynka ještě z doby, kdy byl v devadesátých letech v Hradci Králové členem ODS. Občas se choval jako blbec. Evidentně mu to zůstalo dodnes, kdy je redaktorem České televize. A slovo blbec je při hodnocení jeho aktuálních reportérských výkonů v olomoucké kauze ještě hodně eufemistické.

Tradičně objevná dramaturgie Událostí komentářů na ČT 24: aktuální policejní kauzu komentují Jana Klímová z Bakalovy stáje (Respekt) a Václav Dolejší pro změnu také z Bakalovy stáje (Hospodářské noviny).

Noční policejní výslechy osob, které nejsou z ničeho obviněny. Tohle byly gestapácké a estébácké metody. A já trouba si donedávna myslel, že je tu demokracie. Asi zase budeme muset vzít do rukou cepy a ty novodobé ištvanovské a šlachtovské gestapáky a estébáky i s jejich politickými protektory vyhnat.

Nejvíc se mi líbí, že psychopat Ištvan honí nějaký čučkaře, zatímco hlavní aktér miliardového tunelu jménem "prodej OKD" Sobotka je předsedou vlády a další tehdejší výtečník Špidla mu u toho dělá šéfporadce. Jo, a abych nezapomněl. Jsou to ti samí, co Lauderovi v neprohratelné mezinárodní arbitráži přihráli 10 giga, aby si za peníze nás daňových poplatníků koupil Novu. A propos. To je ta televize, která obyvatelstvu momentálně vymývá mozky stejně jako Česká televize, kterou si pro změnu "vydržujeme" každoměsíčním povinným výpalným. Jak dlouho si to ještě necháme líbit?

Babišovi propagandističtí šmoulové opatřili titulní článek na iDnes.cz titulkem "Obvinění mohou padnout během večera, řekl Chovanec ke kauze Langer". Hm, tak „kauza Langer“! Jenže ono to spíše než kauzu Langer připomíná „válku policajtů“. Takže se spíš nabízí otázka, zdali by svoji rezignaci naopak neměli zvažovat policejní prezident a ministr vnitra, když mají uvnitř policie takový bordel. Babišovi presstituti nicméně zřejmě seznali, že to s tou kauzou Langer trochu přehnali, a tak byl titulek článku záhy pozměněn na "Obvinění mohou padnout během večera, řekl Chovanec ke korupční kauze". Zajímavé!  

Ten průběh je vždycky stejný. Napřed idioti vymyslí, že jedna komodita, třeba nafta coby pohonná hmota a nafta coby topný olej, má různou cenu, a pak se ti samí idioti mohou přetrhnout, když toho někdo zneužívá, možná přesněji - prostě využívá. Stejný případ je fotovoltaika. Na silvestra to má jednu dotaci a na Nový rok už úplně jinou. Skutečný problém je ovšem samozřejmě v tom, že političtí idioti v parlamentu vůbec nějakou dotaci odmávali. A tak je to tu se vším.

25. 10. 2015