Články - 2016

Jak to v noci z úterý na středu dopadne? Přál bych si, aby vyhrál Trump. Byla by to další skvělá facka namyšleným, namistrovaným politickým panákům, u kterých je víceméně šumafuk, zda jsou jakoby zprava či zleva.

Pokud ale budeme vycházet ze seriózních zdrojů, jako je kupříkladu americký server Real Clear Politics (RCP), čísla z průzkumů dávají větší šanci Clintonové. Tenhle server dlouhodobě sleduje a následně průměruje všechny průzkumy. Aktuální čísla (celostátní) podpory z pondělního rána jsou 46,6 pro Clintonovou a 44,8 pro Trumpa. Co do volitelů server uvádí 216 „jistých“ pro Clintonovou a 164 pro Trumpa. To znamená, že boj se vede o 158 zbývajících hlasů volitelů. A to volitelů především z tzv. swingujících států (Florida, Ohio, Pensylvánie...). Čísla tedy nadále hovoří spíše pro Hillary. Jenže...

Důležitější než okamžitý stav je trend. A trend posledních dnů byl, že rostl Trump. Nicméně stále vede Clintonová. Otázkou je validita oněch čísel.

Přesto si myslím, že Trump může vyhrát. Vyhrát navzdory tomu, že proti němu stojí takřka celý mainstream, skoro všechna média, demokraté i část republikánů. Podařila se mu totiž úžasná věc. Byť by si na to v případě tohoto poněkud excentrického podnikatele s nevymáchanými ústy na počátku takřka nikdo nevsadil, právě tenhle miliardář dokázal oslovit americkou nižší střední třídu, obyčejné lidi práce, Američany, kteří již dávno poztráceli naděje. Čím je oslovil? Brutálně strhnul masku hydře politické korektnosti a po způsobu onoho dítěte z Císařových nových šatů vykřičel do světa pravdu o pokrytectví a sobectví mocných tohoto světa.

Bude to stačit? Uvidíme. Čísla z průzkumů jsou jen čísla. Může se stát, že ve středu ráno se dočkáme podobného překvapení, jaké evropským papalášům naservírovali britští voliči. V předvečer brexitu také všechna čísla zvěstovala něco jiného.

7. 11. 2016