Špinavá hra

19. 9. 2003

Když porovnáme kosmickou rychlost, s jakou vládní koalice svolala mimořádnou schůzi poslanecké sněmovny, aby odvolal Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, s hlemýždí liknavostí, s jakou vznikla a nyní (ne)pracuje vyšetřovací komise, jež by měla vyšetřit okolnosti prohrané stockholmské arbitráže, nemůže nás nenapadnout, že tu něco nehraje.

Na oné mimořádné schůzi se střídali poslanci vládní koalice jak apoštolové na orloji a obviňovali nepřítomné radní, jejichž účast na vlastní „popravě“ a možnost obhajoby předtím „prozíravě“ zamítli, že zavinili stockholmskou arbitrážní prohru.

Malá pikantní vsuvka. Ministr Dostál tu dokonce ve své bezmezné prostodušnosti v předvečer ukončení odvolacího švédského soudu odříkával „píárový“ materiál CME, který měl znectít českého arbitra Jaroslava Hándla, jednoho z hlavních svědků České republiky. Jediná zajímavá otázka v této souvislosti zní, jestli je Dostál opravdu jenom hloupý, nebo už zkorumpovaný. Ať tak či tak, obojí je katastrofa.

Dál už to známe. Zřejmě v rámci svého tažení za tzv. odpolitizování mediálních rad poslanci vládní koalice navolili ke svému obrazu radu novou. Z dvanácti členů je sedm bývalých poslanců a senátorů. Hlavní pracovní náplní pak systematická buzerace Novy. Bylo vskutku zajímavé sledovat, jak mezi vládními politiky najednou začal opadat zájem celou věc řádně prošetřit. A aby také ne. Vždyť skoro všichni mohli být spokojeni. Ronald Lauder se napakoval několikanásobně víc, než kdyby dennodenně provozoval televizi. Vládní koalice ovládla mediální rady. Že to stálo deset miliard  a že to zaplatí daňoví poplatníci? Detail. A k čemu nějaká vyšetřovací komise! Ještě by něco opravdu vyšetřila. Plamennou řeč lidovecké poslankyně a doktorky práv Vlasty Parkanové na téma, že není třeba nic vyšetřovat, protože viník je přeci znám a byl již potrestán, by měli studenti práv studovat, jako ten neodpornější příklad bezcharakterního politicky motivovaného křiváctví. Právnička velebí znásilnění práva.

Před rozbouřeným veřejným mínění však nebylo možné utéct, takže sněmovna ustavení vyšetřovací komise nakonec 21. května přece jenom odhlasovala. Ta však po čtyřech měsících ještě prakticky nezačala pracovat a  nevyšetřila vůbec nic. Prý kvůli tomu, že jí dosud nebyl přidělen policejní vyšetřovatel. Nastává paradoxní situace. Zatímco ti, kteří mají být vyšetřování, se nemohou dočkat, vyšetřující mají dost času a skoro to vypadá, že se nechtějí nic dozvědět. Vlastně se jim ani moc nedivím. Bude to vskutku zajímavé, až se vyvalí ten stoh pro vládu nepohodlných informací, před kterými nebude možné si ucpat uši.

Třeba tohle: Rada, tedy onen již „popravený viník“, za čtyři roky od začátku sporu o Novu nikdy neměla na programu jeden jediný jednací bod, který by se týkal meritu tohoto sporu, totiž odstoupení CET 21 od smlouvy s ČNTS. Proč ho neměla? Protože k tomu neměla jedinou kompetenci. Kdo ji o tuto kompetenci připravil? Sama poslanecká sněmovna. A co z toho vyplývá? Teleministr Dostál zcela evidentně lhal, když na veřejnosti i před poslanci tvrdil, že rada Železnému dovolila odtrhnout se od Laudera. Nedovolila. On se jí na to vůbec nemusel ptát.

Aktualizováno ( Úterý, 30 Červen 2009 00:06 )