Články - 2018

ROZHOVOR „Larry Flynt byl taky prase. Ale za svý!“ říká v rozhovoru pro PL.cz hudebník a spisovatel Petr Štěpánek, zakládající člen ODS a Alternativy pro Českou republiku, v reakci na kontroverzní divadelní hru uvedenou v Brně. „Konec EU se blíží. Dodělávající kobyla kolem sebe kope nejvíc. A bude to čím dál horší. V Trevíru si k tomu odhalili Marxe,“ komentuje povolební rošádu v Itálii. A co nám hrozí přijetím Dublinu IV? „Zánik euroatlantické civilizace. Půjde to rychle. Obávám se, že zastavit to může jen občanská válka,“ míní Štěpánek.

 Minulý týden k nám doputovala novinka zvaná GDPR. Co si o ni myslíte?

To není nic nového, to už jsme tu měli v 50. letech. Svobodník Halík: „No prostě, kdybyste někde v hospodě, Macháček, nebo mlíkárně, Jasánek, nebo v kravíně, Vata, vykládali, jak se jmenuje velitel vašeho družstva… no prostě, kdybyste někde vykládali, jak se jmenuju třeba já nebo tady soudruh poručík Troník…“

V posledních hodinách se hodně mluví o divadle. Konkrétně o divadelním představení v Brně, v němž Ježíš znásilňuje muslimku. Je tohle umění?

Larry Flynt byl taky prase. Ale za svý!

Ostře se k tomu vyjádřil kardinál Duka v rozhovoru na Info.cz. prohlásil, že menšiny tu vytvářejí totalitu, což si netroufli ani nacisté a že Evropa je v totálním rozvratu. Ostrá slova. Jsou výstižná?

Duka je frajer. Klobouk dolů.

V Itálii měly sestavit vládu dvě euroskeptické strany. Italský prezident však odmítl jmenovat ministrem financí člověka, který má kritický vztah k euru, takže tato vláda nebude. Místo ní míní sestavit vládu úřednickou, kterou by vedl ekonom, který má naopak kladný vztah k euru je bývalým výkonným ředitelem MMF. Co na to říci?

Konec EU se blíží. Dodělávající kobyla kolem sebe kope nejvíc. A bude to čím dál horší. V Trevíru si k tomu odhalili Marxe.

Několik posledních let je určujícím tématem české politické diskuze migrace. Nyní se k tomuto problému připravuje Dublin IV. Co nám jeho přijetím hrozí?

Zánik euroatlantické civilizace. Nejen nám. Půjde to rychle. Obávám se, že zastavit to může jen občanská válka.

Výstup z jednoho z posledních rozhovorů premiéra v demisi vyzněl asi takto: "Babiš není spasitel, ale postará se o všechny." Co je to za rétoriku? Co vypovídá o našem národě, že u jeho významné části slaví úspěch? Jsou Češi zaměřeni spíše středolevicově a čakají, že jim stát zajistí blahobyt a pořádek?


„Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt.“ To nejsou moje slova, to řekl v roce 1992 ve Federálním shromáždění Miloš Zeman. Nejkouzelnější na tom ovšem je, že právě tihle lidé dnes tvoří jeho voličské jádro. Tohle nevymyslíš.

Sledujeme odumírání středolevicových stran, na jedné straně ČSSD, na druhé liberální proevropské pravice. Mohou si za to sami? A je to i jejich výběrem témat? Nejsou již vyčichlá?

Ano, mohou si za to sami. Politika přestala být soubojem idejí, soutěží se pouze o to, kdo na koho vytáhne více špíny, respektive kdo si zaplatí lepší marketingové kouzelníky. Podle toho to tu také vypadá.

Kritici tvrdí, že veřejnoprávní média ovládá kavárna, jiní že Babišova slouží Babišovi, a tak dále... Jak to s těmi českými médii vlastně je?

Ano, přesně takhle to je. Dřív jsem to dával k lepšímu jako bonmot, dnes už to říkám naprosto vážně: Jsou pouze dvě odvětví, jež fungují hůř než politika. Média a justice.

Ptal se Oldřich Szaban, 30. 5. 2018