Napsali o mně

Petr Štěpánek už nechce kandidovat do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Mnoho psů, zajícova smrt. Štěpánka nepodpořil klub ANO, vyměkl a jako ti lovci na saních hodil Štěpánka coby kabát na rozsápání pronásledující smečce vlků. Síla názoru a charakter nebyla nikdy charakteristická črta ANO a tahle epizoda to jenom potvrdila. Dvě poznámky k tomu.

První poznámka:

Celá ta štvanice proti Štěpánkovi velkým obloukem obcházela podstatu. Ta tkví v tom, že Štěpánek kritizoval ideologicky jednostranné zaměření České televize, která se stala platformou jednoho z mnoha proudů rezonujících společností: jako orgán veřejné služby má dávat prostor všem proudům, což nečiní. Hrozilo nebezpečí, že kritik Štěpánek bude coby člen RRTV tuto pluralito hájit a prosazovat, což způsobí televizním mentorům přinejmenším nepohodlí.

Bylo nutno Štěpánka uvařit a z téhle strany na něho nemohli, že by jim boural ideový monopol. Proto se štvanice týkala nesmyslu, jednoho žertíku, že by pan Štěpánek chtěl stisknout puntík a ČT vyhodil do povětří. Meritu věci se štvanice netýkala, soustředila se na jednu blbovinku a vinou bezcharakternosti ANO se dospělo k výsledku: kritik ČT v Radě nebude.

Druhá poznámka:

Obecně vzato, celá ta dnešní politická scéna skýtá mdlý pohled. Takzvaní předáci, to jsou převážně figury, na které pasuje anglosaské rčení, že by lepšího chlapa vyřezal z banánu. To je většina, pak jsou ti mimo. Pak se ozývají vzdechy, jak to, že Babiš, jak to, že Bartoš, jak to, že Okamura. No protože to jsou lidé schopní zaujmout, přijít s názorem a hájit ho. Štěpánek je taky takový, ať už jsou jeho názory jakkoli diskutabilní. Kolik jen takových lidí s výrazným názorem se pokusilo v naší politice prosadit a kde skončili? Vezměte lupu a pátrejte se Sherlockem Holmesem.

Najdete je ve vývařovně Armády spásy? Ne, je to jednoduché, milý Watsone. Odešli do soukromého sektoru, protože v něm nejde o žvásty, ale o výkon, tam výrazné lidi potřebují a oceňují. Z nudné, ideologicky spořádané televizní obrazovky mají k lidu hučet nudné mluvící hlavy. Což se děje a žádný Štěpánek to narušovat nebude. Není třeba demonstrací. Stačí zbabělost klubu ANO, v daném případě.

Ondřej Neff, 3. 10. 2018