Rozhovory - 2019

ROZHOVOR Skladatel, hudebník, zakladatel ODS i Alternativy pro Česko Petr Štěpánek se v rozhovoru ohradil proti výrokům, že SPD využívá strachu lidí: „To tvrdí ti, kdo straší, že bez Evropské unie zahyneme a že nad Velkou Británií den po brexitu už nevyjde slunce.“ V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také prohlásil, že nálepkování je mor hlavního proudu zdejší žurnalistiky a navíc důvodem, proč část veřejnosti už novináře nebere vážně. Podle Štěpánka bychom navíc neměli ani na vteřinu pochybovat, že je třeba zprivatizované partičce ovlivňující Českou televizi hodit do jejich vládnutí „vidle“.

Předsednictvo SPD se rozhodlo zrušit krajskou buňku Moravskoslezského kraje, kterou vedl poslanec Lubomír Volný. Je pravda, že kolem poslance Volného se už delší dobu objevovaly podezřelé informace. Překvapil vás tak rázný krok?

Nevím, nevím. Připadá mi, že Tomia a spol. mrzí, že jsou úspěšnou politickou stranou, a tak se rozhodli, že udělají všechno pro to, aby ji dovedli tam, co předchozí Úsvit.

SPD často poutá pozornost ráznými výroky, za něž bývá označována jako extremistická, rasistická, nacistická a podobně. Jak se vnímání takzvaného „nálepkování“ podle vás posunulo?

Nevím, jestli jsou ty výroky rázné, každopádně ale bývají přiléhavé. Nálepkování je mor zdejší žurnalistiky, respektive jejího hlavního proudu. Zapříčinilo, že podstatná část veřejnosti už novináře nebere vážně.

Předseda SPD Tomio Okamura bývá cílem výroků, že využívá strachu lidí k jejich manipulaci pro svůj prospěch. Co vy na to?

Jasně. Nejvíc to říkají ti, kteří straší, že bez Evropské unie zahyneme a že nad Velkou Británií den po brexitu už nevyjde slunce. Ale těm o žádný vlastní prospěch samozřejmě nejde. Ti to z úst vypouštějí z čiré lásky k pravdě.

Jak to podle vás pokračuje s Alternativou pro Českou republiku, kterou jste spoluzakládal a jíž soud pozastavil činnost?

To je stará vesta. To byly staré resty ještě z jiné éry. To si Alternativa dala do pořádku ještě za mého předsedování. Se zájmem sleduju obživnutí Alternativy a Kláře Samkové fandím. Znám Kláru už řádku let, ta se před nikým nepodělá a ze všech nejmíň před eurounijními panáky.

Andrej Babiš vyzve poslance hnutí ANO, aby schválili výroční zprávy České televize. Kdyby se stalo, že Sněmovna dvakrát neschválí zprávu o činnosti a hospodaření televize, bude odvolána Rada ČT a také generální ředitel Petr Dvořák. Jedni to nazývají záchranou veřejnoprávní televize, druzí velkou chybou. Měl se premiér podle vás připojit k výzvě KSČM a SPD, nebo nikoliv?

Ta kauzalita není tak jednoznačná. Odvolání rady nemusí znamenat odvolání generálního ředitele a neodvolání rady na druhou stranu nemusí znamenat setrvání generálního ředitele. Česká televize dlouhodobě neplní, co jí předepisuje zákon. Neposkytuje objektivní, vyvážené a všestranné informace pro svobodné utváření názorů, ale je hlásnou troubou pouze jednoho názorového proudu. Je mi jedno, kdo s tím něco udělá, hlavně že to udělá. Jestliže ANO stahuje ocas, je to politická chyba.

Andrej Babiš odmítá veškerá obvinění o ovlivňování médií, která vlastní jeho firmy. Pokud dojde ke schválení výročních zpráv ČT, může zajistit, aby jeho lidé obsadili místa členů Rady ČT, kterým vyprší mandát. Lze mu věřit v případě České televize?

Česká televize je stát ve státě. Nikdo ji nekontroluje a už vůbec ne současná Rada České televize. Už dávno si ji zprivatizovala partička vlivných redaktorů, manažerů a tvůrců napojených na její penězovody. Je mi fakt jedno, kdo a jak jim do toho hodí vidle, ale ani vteřinu nepochybujte, že je potřeba to udělat.

Co říkáte na aktivity mediálního podnikatele Jaromíra Soukupa? Padají trestní oznámení všemi směry, podněty posílají diváci, ozývají se hlasy, aby TV Barrandov přišla o licenci. Překračuje Jaromír Soukup hranice vkusu?


Jestli Jaromír Soukup překračuje, nebo nepřekračuje nějaké pomyslné hranice vkusu, mě opravdu, ale opravdu nijak netrápí. Překračuje, nebo nepřekračuje je za vlastní peníze a já se na jeho televizi můžu, anebo nemusím koukat. Ať tak, nebo tak, nestojí mě to na rozdíl od veřejnoprávní České televize ani korunu. Licenci lze odebrat pouze za opravdu závažné porušování pravidel hry. Nic takového jsem v případě TV Barrandov nezaznamenal. A navíc, ono to opravdu není tak jednoduché. Nestačí, že to odhlasuje Rada pro vysílání. Nepochybně by následoval soud, před kterým by to rada musela obhájit.

Žijeme v mediální válce? Soukup oznámil záměr vstoupit do politiky. Podnikatelé se stávají politiky, politici podnikateli a postupně prostupují do médií. Máme si na podobné praktiky začít zvykat?

Ne, v žádném případě. Pro zdraví společnosti je vždycky lepší, když je moc politická, ekonomická a mediální oddělená.

Reportérka České televize Nora Fridrichová se nechala zvěčnit, kterak drží odznáček na podporu Evropské unie. Byl to zásadní výstup proevropské kampaně před volbami? Je v pořádku, aby zaměstnanec veřejnoprávního média vystupoval ve prospěch jedné či druhé strany?

Zásadní výstup to samozřejmě není, ale faul to určitě je. Ostatně, dovedete si představit, co by se dělo, kdyby nějaký veřejnoprávní redaktor vystoupil třeba na podporu Kláry Samkové a euroskeptické Alternativy pro Českou republiku?

Jeden rok od vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Věříte v objektivní vyšetření a uzavření případu? Co se za ten rok podle vás změnilo?

Každý kriminální čin by měl být vyšetřen a potrestán. Nezměnilo se nic. Kriminálního činu se zmocnila média, která ho používají, možná přesněji zneužívají jako beranidlo na politickém bojišti. Nedávno jsem si o tom moc hezky popovídal se slovenským velvyslancem. I v téhle věci nám Česká televize servíruje zcela jednostranné informace.

Zuzana Koulová, 24. 2. 2019